Μαθήματα Online

Κάντε κλικ σε έναν από τους παρακάτω κύκλους σπουδών για να μάθετε περισσότερα.

Online Κύκλοι Σπουδών

Συχνές ερωτήσεις

FAQ

Στο Χειμερινό σχολείο Αστρονομίας και στη Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως (online), μπορούν να συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου όπως επίσης και ενήλικες που τους ενδιαφέρει η Αστρονομία. Οι εγγραφές στο Χειμερινό Σχολείο γίνονται με φυσική παρουσία στο τόπο διεξαγωγής των μαθημάτων (κτίριο Ματσάγγου 28ης Οκτωβρίου 78 στον Βόλο), στις ημερομηνίες που ανακοινώνονται έγκαιρα στο site. Η εγγραφή στη Σχολή Αστρονομίας (online) γίνεται διαδικτυακά μέσα από αυτόν τον ιστότοπο (website). Οι ημερομηνίες εγγραφών online ανακοινώνονται έγκαιρα σ’ αυτόν εδώ τον ιστότοπο (website) αλλά και στο site astronomos.gr.
Προϋπόθεση για τη φοίτηση στις σχολές Αστρονομίας είναι πληρωμή των διδάκτρων, η οποία μπορεί να γίνει άπαξ ή σε τρεις δόσεις. Το κόστος των διδάκτρων φοίτησης είναι εξαιρετικά χαμηλό και ανακοινώνεται κάθε διδακτικό έτος στη σελίδα εγγραφής (για την online σχολή). Οι μαθητές που φοιτούν στις σχολές Αστρονομίας λαμβάνουν δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία κλπ).

Η φοίτηση στo Χειμερινό σχολείο Αστρονομίας είναι ανελλιπής, γι’ αυτό σε κάθε μάθημα δίνουν τις παρουσίες τους οι μαθητές. Επίσης οι διδάσκοντες καθηγητές κάνουν άλλοτε μεν τεστ επί του προηγουμένου μαθήματος, άλλοτε δε επαναληπτικά διαγωνίσματα, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και την μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών.

Η φοίτηση στη Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως (online), είναι πιο ελεύθερη. Τα μαθήματα βρίσκονται καταχωρημένα σε ειδικές σελίδες του παρόντος ιστότοπου με τη μορφή βίντεο. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα βίντεο του κάθε μαθήματος όποια ώρα της ημέρας, και όποια ημέρα θέλουν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό προβολών των βίντεο ενός μαθήματος. Βέβαια απαγορεύεται η αντιγραφή του βίντεο με οποιονδήποτε τρόπο. Οι μαθητές της σχολής αστρονομίας πιστοποιούν τις γνώσεις τους σε δύο online τεστ που γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, που ανακοινώνεται στους μαθητές έγκαιρα. Οι μαθητές που θα επιτύχουν βαθμολογία άνω του 40% σε κάθε ένα από τα δύο τεστ θα πάρουν αποδεικτικό φοίτησης και θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην επόμενη τάξη. Η ημερομηνία της online εξέτασης των μαθητών δεν μπορεί να μεταφερθεί για κανέναν λόγο και αυτό οι μαθητές θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη από την αρχή. Δικαίωμα εξέτασης έχουν μόνο οι μαθητές που είναι οικονομικά ενήμεροι την ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης.

Τα μαθήματα του Χειμερινού και του Θερινού Σχολείου διοργανώνονται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας και γίνονται στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Κατά τη λειτουργία του Χειμερινού Σχολείου τα μαθήματα γίνονται συνήθως τα Σάββατα κάθε μήνα από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη. Ενώ αντίθετα τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου γίνονται μόνο για μία εβδομάδα (συνήθως αρχές Ιουλίου), απογευματινές ώρες. Η Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως (OnLine) λειτουργεί παράλληλα με το Χειμερινό σχολείο και είναι ισότιμη με αυτό. Η μόνη διαφορά της είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μαθητής παρακολουθεί και εξετάζεται (δεν χρειάζεται φυσική παρουσία).

Τα μαθήματα κατανέμονται σε τρεις κύκλους:

  • Στην 1η Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου.
  • Στη 2η Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα της 1ης Τάξης κατά την περασμένη χρονιά και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο προαγωγής. Κατ’ εξαίρεση στη 2η Τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι αποδεδειγμένα κατέχουν την ύλη της 1ης Τάξης (δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα).
  • Στην 3η Τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς τις δύο προηγούμενες τάξεις.

Τα μαθήματα διδάσκουν καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, συνεπικουρούμενοι και από άλλα στελέχη της Εταιρείας.


 

Η Χειμερινή σχολή Αστρονομίας όπως και η Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως (online) είναι τριετούς φοίτησης. Τα μαθήματα κάθε τάξης ολοκληρώνονται συνήθως τον Απρίλη κάθε διδακτικού έτους. Όταν τελειώσουν όλα τα μαθήματα και οι μαθητές επιτύχουν στις εξετάσεις αποφοιτούν από την τάξη σε μια τελετή που οργανώνεται εξαιρετικά για το σκοπό αυτό σε ημερομηνία που ορίζεται από το ΔΣ της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος. Στην τελετή αυτή δίνονται στους μαθητές οι τίτλοι σπουδών τους και διάφορα αναμνηστικά (μπλουζάκια, καπέλα κλπ). Επίσης βραβεύονται οι καλύτερες αστρονομικές κατασκευές των μαθητών.

Οι μαθητές της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως μπορούν να λάβουν τον τίτλο σπουδών τους είτε ηλεκτρονικά από το site είτε συμμετέχοντας στην τελετή αποφοίτησης μαζί με τους μαθητές του Χειμερινού σχολείου ή ακόμη και τους μαθητές του Θερινού σχολείου. Στην τελετή αποφοίτησης η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος φροντίζει να υπάρχει και πλούσιος μπουφές ώστε η τελετή να έχει έναν απόλυτα ευχάριστο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα νέα προγράμματα του Λυκείου, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι εργασίες τύπου project. Στόχος των project είναι να παρέχουν στους μαθητές τη δυνατότητα της αυτενέργειας και της ομαδικής συνεργασίας. «Μαθαίνω κατασκευάζοντας, ερευνώντας και συνεργαζόμενος» είναι το γενικό σύνθημά τους.
Με βάση τη νέα αυτή κατάσταση και με αφορμή το πολύ δυσάρεστο φαινόμενο του εξοβελισμού του μαθήματος της αστρονομίας από τα σχολεία, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος  αποφάσισε να προσφέρει στη σπουδάζουσα νεολαία, ένα νέο είδος μελέτης και εμβάθυνσης των μαθητών στην πανάρχαια μεν, αλλά και τόσο σύγχρονη, επιστήμη της αστρονομίας.
Οι κατασκευές – projects που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας οι μαθητές έχουν να κάνουν συνήθως με αντικείμενα που σχετίζονται με την παρατηρησιακή αστρονομία. Για παράδειγμα: αστρολάβος, επιπεδόσφαιρο, προσομοιωτή ουράνιου θόλου, μακέτα του ηλιακού μας συστήματος, φασματοσκόπιο κλπ.
Οι κατασκευές γίνονται με απλά υλικά καθημερινής χρήσης που εύκολα μπορεί να βρει ο μαθητής μέσα στο σπίτι του. Οι κατασκευές – projects αφορούν μόνο στους μαθητές του Χειμερινού σχολείου Αστρονομίας και ανατίθενται πάντα σε μικρές ομάδες ομάδες μαθητών αποτελούμενες από 2 ή περισσότερα άτομα.
Στο τέλος κάθε κύκλου μαθημάτων γίνεται αξιολόγηση όλων των projects των μαθητών και βραβεύονται οι καλύτερες κατασκευές. Κατά την αποφοίτησή τους μαζί με τον τίτλο σπουδών οι μαθητές των οποίων οι κατασκευές διακρίθηκαν λαμβάνουν και επιπλέον τίτλο – έπαινο για την κατασκευή τους.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων στο Χειμερινό σχολείο Αστρονομίας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κάνουν τουλάχιστον μία αστροπαρατήρηση στην ύπαιθρο, με τηλεσκοπία που διαθέτουν για το σκοπό αυτό τα μέλη του παρατηρησιακού τμήματος της εταιρείας. Τα παιδιά μαθαίνουν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν αστερισμούς, πλανήτες και άλλα ουράνια αντικείμενα και να τα παρατηρούν μέσα από τα τηλεσκόπια. Μαθαίνουν για τα διάφορα συστήματα συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται στην αστρονομία και τέλος μαθαίνουν πολλά πράγματα γύρω από τα τηλεσκόπια και τον χειρισμό τους.
Η μετάβαση των παιδιών στο τόπο της αστροπαρατήρησης γίνεται με λεωφορεία που μισθώνει η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και συνοδεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια από τους καθηγητές τους. Το μάθημα της αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια στην ύπαιθρο είναι δυνατό να αναβληθεί και να μεταφερθεί ημερολογιακά, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Στη περίπτωση που δεν είναι εφικτό να γίνει το μάθημα σε εξωτερικό χώρο, τότε αυτό γίνεται στο αμφιθέατρο με βιντεοπροβολέα και τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού Stellarium.

Την εβδομάδα μαθημάτων του Θερινού σχολείο Αστρονομίας, γίνεται η “μεγάλη” αστροπαρατήρηση στα Χάνια Πηλίου, στην οποία συμμετέχουν όσοι παρακολούθησαν τα μαθήματα αλλά και άτομα τα οποία απλά ενδιαφέρονται για την Αστρονομία. Σ’ αυτή την αστροβραδιά υπάρχει ποικιλία εξοπλισμού και μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων τηλεσκοπίων, ώστε οι συμμετέχοντες να δουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ουράνιων αντικειμένων. Κατά την διάρκεια αυτής της αστροβραδιάς γίνονται σε μικρές ομάδες ολιγόλεπτες ομιλίες από καθηγητές που διδάσκουν στις σχολές Αστρονομίας, αλλά και από ερασιτέχνες αστρονόμους – μέλη του παρατηρησιακού τμήματος της εταιρείας. Η μετάβαση των συμμετεχόντων στην μεγάλη αυτή αστροπαρατήρηση γίνεται με εκδρομικά λεωφορεία. Το σχετικά μικρό κόστος μεταφοράς, δεν καλύπτεται από την Εταιρεία Αστρονομίας, αλλά βαρύνει τους συμμετέχοντες.  Η αστροβραδιά αυτή παραδοσιακά κλείνει με δείπνο και μια ομιλία με θέμα αστρονομικού ενδιαφέροντος, σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.

Στους μαθητές όλων των κύκλων σπουδών διανέμεται δωρεάν από ένα βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας σε κάθε τάξη, με γενικό τίτλο: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της Σχολής. Δίδονται δε και άλλα εποπτικά βοηθήματα. Αναλυτικά τα βιβλία που δίνονται στους μαθητές είναι:

Στην Α΄ τάξη: Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, τεύχος 1ο – Το Ηλιακό μας Σύστημα.
Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο αστρονομίας που είναι κατάλληλο για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον που θέλει να αποκτήσει στοιχειώδεις αστρονομικές γνώσεις. Είναι γραμμένο με απλότητα και μεθοδικότητα, ώστε να μπορούν να το καταλάβουν όλοι όσοι το διαβάζουν έστω και αν έχουν εντρυφήσει ελάχιστα στην «επιστήμη των επιστημών», όπως αποκλήθηκε η αστρονομία. Είναι το πρώτο από τα τρία τεύχη που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς και περιλαμβάνει μόνο το ηλιακό μας σύστημα, δηλ. τους πλανήτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τον Ήλιο και τη Σελήνη.
Έχει γραφεί ειδικά για τους μαθητές και μάλιστα για τους μαθητές της «Σχολής Αστρονομίας», η οποία άνοιξε τις πύλες της στο Βόλο, τον Ιανουάριο του 2011. Γι’ αυτό και τη διδακτέα ύλη την περιλαμβάνει κατά ενότητες κατάλληλες για δύο ώρες διδασκαλίας. Έτσι π.χ. στην 4η ενότητα έχει τον Άρη, τους αστεροειδείς και το Δία, στην 8η ενότητα, τις εκλείψεις, τις φάσεις και τις κινήσεις της Σελήνης και η 12η και τελευταία ενότητα, το εσωτερικό του Ήλιου, τις επιδράσεις του Ήλιου επί της Γης και την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.
Στην τελική παρουσίασή του, βοήθησαν και άλλα μέλη της Εταιρείας, που πλέον έχουν, πλήρη γνώση του θέματος και πολλή διδακτική πείρα, και έτσι το αποτέλεσμα είναι ό,τι το καλύτερο μπορεί να υπάρξει στη σύγχρονη εποχή. Είναι το μοναδικό διδακτικό βιβλίο αστρονομίας που κυκλοφορεί σήμερα στην Ελλάδα, έπειτα από το βιβλίο του Οργανισμού Διδακτικών Βιβλίων, που εκδόθηκε το 1999, για τη διδασκαλία της Αστρονομίας στη Β΄ Λυκείου.
Είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο, με πολλά σχήματα και εικόνες που συνοδεύουν τα σχετικά κείμενα της κάθε σελίδας και γενικά πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση και όμορφο στη εμφάνιση. Διαβάζεται δε εύκολα και κατανοητά. Είναι πάρα πολύ κατάλληλο για μια εισαγωγή στην τόσο παλαιά, αλλά και τόσο σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας.

Στη Β΄ τάξη: Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, τεύχος 2ο – Αστέρες, Γαλαξίες, Σύμπαν, Ουράνια Σφαίρα, Τηλεσκόπια.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο, με πλούσια εικονογράφηση και σχεδιασμό, που προσελκύει τον αναγνώστη με τη μεθοδικότητά του και την όμορφη παρουσίαση των θεμάτων του. Το κεφάλαιο των «Αστέρων» περιλαμβάνει τους αστερισμούς, τη λαμπρότητα και τις αποστάσεις των αστέρων, του γίγαντες και νάνους αστέρες, τους μεταβλητούς αστέρες, την εξέλιξη αυτών, την ουρανογραφία, τη μεσοαστρική ύλη, τα νεφελώματα κ.λπ. Το κεφάλαιο των «Γαλαξιών» περιλαμβάνει το Γαλαξία μας με την κατανομή, το σχήμα και τη δομή των αστέρων του, τους άλλους γαλαξίες, με τη μορφολογία τους, τα σμήνη των γαλαξιών, με τις ιδιαιτερότητές τους, τη μεσογαλαξιακή ύλη, τις κοσμικές ακτίνες κ.λπ. Το κεφάλαιο του «Σύμπαντος» περιλαμβάνει τη φυγή των γαλαξιών, τη συγκρότηση του Σύμπαντος, τη Μεγάλη Έκρηξη, τις διάφορες θεωρίες για το μέλλον του, την εξέλιξή του και το τέλος του. Το κεφάλαιο της «Ουράνιας σφαίρας» περιλαμβάνει τους κύκλους της ουράνιας σφαίρας, τις οριζόντιες, τις ισημερινές και τις ουρανογραφικές συντεταγμένες, την εκλειπτική, τη μέτρηση του χρόνου, τα ημερολόγια κ.λπ. Το κεφάλαιο των «Τηλεσκοπίων» περιλαμβάνει, τα αστρονομικά όργανα, τα κατοπτρικά και διοπτρικά τηλεσκόπια, τα ραδιοτηλεσκόπια, τα διαστημικά τηλεσκόπια κ.λπ.
Είναι ένα βιβλίο, που περιέχει όλο το φάσμα των αστρονομικών γνώσεων, που πρέπει να κατέχει κάποιος και ιδιαίτερα ένας μαθητής, για να λέει ότι γνωρίζει το περιβάλλον του, τον κόσμο του, το Σύμπαν ολόκληρο. Στο τέλος το βιβλίο συμπληρώνεται με το λεξιλόγιο όρων και το ευρετήριο στο οποίο μπορεί να καταφεύγει ο αναγνώστης, όταν θέλει να πληροφορηθεί για κάτι που το έχει λησμονήσει ή του έχει διαφύγει.
Το βιβλίο είναι γραμμένο για του δευτεροετείς της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου και απευθύνεται κυρίως προς τους μαθητές του Γυμνασίου, της Α΄ τάξης του Λυκείου, αλλά και στον καθένα που επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του στα κεφάλαια που περιλαμβάνει.

Στην Γ΄τάξη: Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, τεύχος 3ο – Διαστημική και νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 6 διδακτικές ενότητες διαστημικής και 8 άλλες διδακτικές ενότητες νέων αστρονομικών θεωριών και ανακαλύψεων. Οι ενότητες της Διαστημικής είναι: Από το μύθο στην ιστορία των πυραύλων – κοσμικές ταχύτητες, Λειτουργία των πυραύλων – τεχνητοί δορυφόροι της Γης, Επανδρωμένες πτήσεις, Διαστημικοί σταθμοί – διαστημικά λεωφορεία – διαστημικά τηλεσκόπια, Προς τους πλανήτες και το εγγύς διαστημικό περιβάλλον και Επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς. Οι ενότητες των νέων αστρονομικών θεωριών και ανακαλύψεων είναι: Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, Εξωηλιακοί πλανήτες, Θεωρία χορδών, υπερχορδών και βρανών, Μαύρες τρύπες και σκουληκότρυπες, Κοσμολογία, Η Θεωρία των Πάντων και η υπερσυμμετρία, Κοσμική ακτινοβολία και κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων.
Τα κείμενα του βιβλίου συνοδεύονται με πληθώρα εικόνων και σχεδίων που τα κάνουν ακόμη περισσότερο κατανοητά και με σύγχρονη αντίληψη. Με τον τρόπο αυτό το βιβλίο αποτελεί την τελευταία λέξη της αστρονομικής επιστήμης και διαστημικής, μια και περιλαμβάνει θέματα και γεγονότα που παρουσιάστηκαν στην επικαιρότητα μέχρι και το 2012.
Όπως και τα προηγούμενα τεύχη, έχει στο τέλος ένα πλήρες ευρετήριο θεμάτων και ονομάτων, καθώς και ένα λεξιλόγιο όρων, όπου ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να βρει τους αστρονομικούς όρους που αναζητά και να λύσει τις απορίες του.
Τέλος, ας τονισθεί ότι το τεύχος αυτό απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι σίγουρα θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο. Απευθύνεται, ακόμη και σε κάθε αναγνώστη, που θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με αστρονομικά και διαστημικά θέματα, προ παντός δε να αποκτήσει τη σύγχρονη αντίληψη και επιστημονική σκέψη, πάνω στα μυστικά του Σύμπαντος.
Στη Γ’ Τάξη δίδεται επίσης το βιβλίο : Διερευνητικές εργασίες (Projects)- Πειραματικές δραστηριότητες και Πρακτικές εφαρμογές.
Πρόκειται για ένα βοήθημα, που απευθύνεται τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές των θετικών επιστημών. Το έγραψαν με πολλή όρεξη και εξαιρετικό μεράκι οι δύο καθηγητές φυσικής Χρίστος Ξενάκης και Σεραφείμ Σπανός. Τα θέματα των εργασιών είναι παρμένα από τα πρώτα έως και τα τελευταία αστρονομικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στο 1ο και 2ο τεύχος των «Στοιχείων Αστρονομίας Αστροφυσικής και Διαστημικής» και αποβλέπουν στην περαιτέρω εξάσκηση των μαθητών στις θεωρίες και τα επιτεύγματα της αστρονομικής επιστήμης.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς στην εισαγωγή τους: Η ιδιοκατασκευή αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη μαθησιακή διεργασία. Εκτός από το νοητικό αποτέλεσμα διεγείρει ψυχοκινητικές δεξιότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις την κοινωνικότητα και το ομαδικό πνεύμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι χειροπιαστό και παραμένει ως ενθύμιο και στάση ζωής απέναντι σε πρακτικά μελλοντικά προβλήματα. Το σημαντικό των ιδιοκατασκευών είναι ότι παρά την απλότητά τους είναι λειτουργικές και χρησιμοποιούνται από το μαθητή για να λύσουν το πρόβλημα. Η περιγραφή των κατασκευών αυτών δεν γίνεται συνήθως με λεπτομερειακό τρόπο. Μη σημαντικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες καθώς και η αισθητική τους, αφήνονται στην αυτενέργεια των μαθητών.
Είναι σίγουρο ότι το εγχειρίδιο αυτό της Αστρονομίας θα το αγκαλιάσουν μαθητές και καθηγητές με περίσσια όρεξη και θα τους κάνει να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο την Αστρονομία, σε αντίθεση με τους υπεύθυνους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι, κατάφεραν να εξαφανίσουν όλως διόλου την Αστρονομία από τα σχολεία. Η Εταιρεία Αστρονομίας, όμως, αλλά και όλοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Ελλάδος, σε πείσμα αυτής της κατάστασης, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στη νεολαία των θρανίων το εξαίσιο αυτό νέκταρ της αθάνατης επιστήμης της Αστρονομίας, που τόσο αγάπησαν και τόσο ενστερνίστηκαν. Πιστεύουν δε ότι αποτελεί το αλάτι της ζωής και τη ζωοποιό μαγιά όλων σχεδόν των άλλων θετικών επιστημών.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σας προσκαλούμε από τη θέση αυτή να έλθετε κοντά μας για να γνωρίσετε έναν κόσμο παράξενο και εντυπωσιακό, έναν κόσμο καινούργιο και ανανεούμενο συνεχώς. Είναι ο κόσμος του Σύμπαντος, ο κόσμος της εξέλιξης και της δημιουργίας. Είναι ο άγνωστος κόσμος, ο κόσμος του Διαστήματος που θα σας καταπλήξει και θα σας ενθουσιάσει. Είναι ο κόσμος που δεν θα τον διδαχθείτε στο Σχολείο σας, γιατί δεν περιλαμβάνεται στα μαθήματά σας και γι’ αυτό θα σας κινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και θα εξάψει την περιέργεια και τη φαντασία σας.

Στο «Χειμερινό σχολείο Αστρονομίας» για τους Βολιώτες και στη «Σχολή Αστρονομίας OnLine (εξ αποστάσεως)», για όσους κατοικούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και του εξωτερικού. Τις σχολές αυτές τις λειτουργούμε από το 2011 ανελλιπώς και έχουν φοιτήσει σ’ αυτές πάνω από 1000 μαθητές και μαθήτριες μέχρι τώρα. Εδώ θα γνωρίσετε τον άπειρο αυτό κόσμο, με απλά και εύκολα μαθήματα. Μέσα από τους κύκλους μαθημάτων των τριών τάξεων της σχολής θα μάθετε πρώτα, για το πλανητικό μας σύστημα και τους πλανήτες. Τον Ερμή, τον πλησιέστερο πλανήτη προς τον Ήλιο, την Αφροδίτη, που περιβάλλεται από νέφη, την όμορφη Γη μας, τον Άρη, τον Δία, τον μεγαλύτερο από τους πλανήτες με τους πολλούς δορυφόρους του, τον Κρόνο, με τον περίφημο δακτύλιό του, τον Ουρανό με το γαλάζιο χρώμα του και τον Ποσειδώνα που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά μόνο με τηλεσκόπιο. Θα μάθετε επίσης για τον Ήλιο με τις κηλίδες του, για τη Σελήνη με την πληθώρα των κρατήρων της και για τις εκλείψεις, τους αστεροειδείς, τους δορυφόρους των πλανητών και πολλά άλλα. Όλα αυτά στην Α΄ τάξη.

Στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη θα ταξιδέψετε στους αστέρες, στους γαλαξίες, στο Σύμπαν ολόκληρο. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για την ουράνια σφαίρα και για τα τηλεσκόπια. Θα αποκτήσετε γνώσεις για τους πυραύλους, για τα διαστημόπλοια, για τους διαστημικούς σταθμούς και γνωστικά θα πορευτείτε πέρα από τη Γη μας, με τα διαστημικά σκάφη, για να φθάσετε τελικά έξω από το πλανητικό μας σύστημα. Θα γνωρίσετε νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις που αφορούν στις μαύρες τρύπες, τα βαρυτικά κύματα τους εξωπλανήτες, τη Μεγάλη Έκρηξη και πολλά άλλα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να αγγίξετε με σοβαρότητα την επιστήμη της Αστρονομίας. Με την εγγραφή σας τον Ιανουάριο σε μια από τις δυο Σχολές μας σίγουρα θα θεωρήσετε τον εαυτό σας ευτυχή που τολμήσατε.

Στις σχολές Αστρονομίας, της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, που είναι τριετούς φοιτήσεως θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαθήματα από εξειδικευμένους καθηγητές με πολύχρονη πείρα και παιδαγωγική επάρκεια. Η ύλη είναι επιλεγμένη και σχετίζεται με την Αστρονομία και το Διάστημα. Με χρήση μοντέρνων διδακτικών μεθόδων θα αποκτήσετε μια σπουδαία εγκυκλοπαιδική γνώση του περιβάλλοντος κόσμου και θα διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του Σύμπαντος και της Δημιουργίας.
Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις αυτές που θα αποκτήσετε από τη φοίτησή σας στις σχολές Αστρονομίας, όσοι θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, μπορούν να δοκιμάσουν να λάβουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς που γίνονται χωριστά για καθεμιά από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και να βραβευθούν με χρηματικά και άλλα βραβεία. Ειδικά στους μαθητές του Λυκείου δίνεται η δυνατότητα εάν πρωτεύσουν να μεταβούν στη NASA (NASA Space Camp στο Huntsville της Alabama) και να λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (ασφαλώς δωρεάν) και να έχουν έτσι διεθνείς διακρίσεις με επαίνους και μετάλλια.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών,

Εάν τα παιδιά σας είναι πολύ καλοί μαθητές και μάλιστα άριστοι ή εάν έχουν κάποια κλίση προς την αστρονομία, εάν τους αρέσει να βλέπουν διαστημικά προγράμματα και να παρακολουθούν ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με αστρονομικά θέματα, τότε είναι ευκαιρία να καλλιεργήσετε αυτή την τάση τους και να τα προωθήσετε να εγγραφούν στις Σχολές Αστρονομίας που λειτουργούμε από το 2011.

Μόνο τότε θα ολοκληρώσουν αυτή  την έφεση που έχουν και θα γνωρίσουν καλύτερα και μεθοδικότερα τα θαυμάσια του έναστρου ουρανού. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ασχοληθούν συστηματικά με την γνώση και την έρευνά του. Έτσι θα έχετε εξασφαλίσει μια ευχάριστη ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους και παράλληλα θα έχετε κερδίσει ένα ευχάριστο και όμορφο κίνητρο για τη ζωή τους.

Οι δύο σχολές που έχουμε είναι τριετούς φοιτήσεως και οι μαθητές διδάσκονται μέσα σ’ αυτές από εξειδικευμένους καθηγητές με πολύχρονη πείρα και παιδαγωγική επάρκεια κάθε τι που σχετίζεται με την Αστρονομία και το Διάστημα. Η διδασκαλία γίνεται επαγωγικά και αρχίζει από το ηλιακό μας σύστημα, προχωρεί στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, εξετάζει το Γαλαξία μας, τους άλλους γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα. Επεκτείνεται επίσης και στη διαστημική, καθώς και στις νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Έτσι τα παιδιά αποκτούν μια σπουδαία εγκυκλοπαιδική γνώση του περιβάλλοντος κόσμου και έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Σύμπαντος και της Δημιουργίας.

Όσα παιδιά θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο, μπορούν να δοκιμάσουν να λάβουν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς που γίνονται χωριστά για καθεμιά από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και εκμεταλλευόμενα τις γνώσεις που θα αποκτήσουν από την φοίτησή τους στις σχολές μας, να βραβευθούν με χρηματικά και άλλα βραβεία. Αν μάλιστα είναι μαθητές του Λυκείου και πρωτεύσουν, θα έχουν το προνόμιο να μεταβούν στη NASA και να λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (ασφαλώς δωρεάν) και να έχουν έτσι διεθνείς διακρίσεις με επαίνους και μετάλλια.

Πολυάριθμοι μαθητές των διαγωνισμών αστρονομίας μέχρι τώρα, δοκίμασαν τέτοιες δόξες και τιμές. Μπορείτε να δείτε σχετικά άρθρα και φωτογραφίες στο ειδικό site του Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας contest.astronomos.gr. Τα οφέλη από την συμμετοχή στα προγράμματα σπουδών των σχολών μας δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται χρονικά και αργότερα, στις Ανώτατες Σχολές της χώρας μας, όπου τα παιδιά ως φοιτητές πλέον, θα βρουν μπροστά τους τις γνώσεις αυτές και ποιος ξέρει ίσως καταλάβουν και αυτοί ανώτερες επιστημονικές και ερευνητικές θέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεκάδες μαθητές των σχολών μας είχαν την εξέλιξη αυτή και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν γίνει πολύτιμοι συνεργάτες μας.

Μην αφήνετε την ευκαιρία αυτή. Εγγράψετε τα παιδιά σας, και να είστε βέβαιοι ότι θα νιώσετε τελικά κερδισμένοι και εσείς, ως γονείς και κηδεμόνες, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά σας.

 

Κριτικές

Τι λένε οι απόφοιτοι για εμάς

Απόστολος Κ.
Απόστολος Κ.
Μαθητής
Read More
Εξαιρετική εμπειρία , γρήγορη και εύκολη online εκμάθηση σε πολύ χαμηλή τιμή.
Λουκάς Δ.
Λουκάς Δ.
Μαθητής
Read More
Αν και είχα ήδη κάποιες γνώσεις αστρονομίας απόλαυσα κάθε μάθημα και κάθε νέα ενότητα
Κατερίνα Α.
Κατερίνα Α.
Μαθήτρια
Read More
Ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Ένας νέος κόσμος που πριν αγνοούσα ανοίχτηκε μπροστά μου
Previous
Next

Τμήματα