Ο εκπληκτικός κόσμος των αστέρων νετρονίων – Ομιλία 6/3/2022

Την Κυριακή 6η Μαρτίου 2022 και ώρα 8 μ.μ. διεξάγεται η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ηςΟκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου). Ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Ν. Γουργουλιάτος με θέμα «Ο εκπληκτικός κόσμος των αστεριών νετρονίων». 

«Τα αστέρια νετρονίων είναι εξαιρετικά πυκνά αστέρια που η μάζα τους ξεπερνά τη μάζα του Ήλιου και η ακτίνα τους είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα. Σχηματίζονται μετά το τέλος της ζωής αστεριών ενδιάμεσης μάζας. Στα αστέρια νετρονίων δε συμβαίνουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις ώστε να ακτινοβολήσουν φως, περιέχουν όμως αρκετή συσσωρευμένη ενέργεια λόγω της ταχύτατης περιστροφής τους αλλά και του ισχυρότατου μαγνητικού τους πεδίου την οποία εκπέμπουν σαν κοσμικοί φάροι».

Η ομιλία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω του καναλιού της Εταιρείας στο ακόλουθο link στο YouTube:

Εδω

ή αναζητήστε μας και εγγραφείτε στο: Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο κ. Κων/νος Γουργουλιάτος έλαβε μέρος στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής του έτους 2000 και ήρθε 1ος οπότε μετέβη στην αστροναυτική εκπαίδευση της NASA, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το έτος αυτό. 

            Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από όπου και έλαβε πτυχίο Φυσικής. Έχει συνεισφέρει στην εκλαΐκευση της Αστρονομικής γνώσης συμμετέχοντας στην Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας, «Ωρίων», της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, στην Αστρονομική Κοινότητα του Πανεπιστημίου του Cambridge και την ομάδα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου McGill. 

            Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στο ρόλο των μαγνητικών πεδίων στην Αστροφυσική. Έχει συγγράψει 25 μελέτες για τη σημασία των μαγνητικών πεδίων στους αστροφυσικούς πίδακες, τα αστέρια νετρονίων και άλλα αστροφυσικά συστήματα, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει δώσει πάνω από 40 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Είναι εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας. 

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 24/05/2024 – «Ο Ουρανός μιλά ελληνικά» της Λίτσας Τότσκα – Παρουσίαση βιβλίου

«Ο Ουρανός μιλά ελληνικά» Παρουσίαση βιβλίου από την Εταιρία Αστρονομίας & Διαστήματος   Παρασκευή 24 Μαίου 2024 Αίθουσα Β1, Κτίριο Ματσάγγου Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

8ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό

Πατήστε εδώ για να συμμετάσχετε στην 1η φάση του Διαγωνισμού: https://www.bookwidgets.com/play/ktPPf3O7-iQAETJyTRgAAA/VFLEAVG/8os-diagonismos?teacher_id=6122756119724032 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό για τους