Μάθημα 3ο – (***)

Εισήγηση : Ουρανία Στρατή (Φυσικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Αξιοσημείωτες θέσεις των πλανητών – Εξωτερικοί πλανήτες

Εσωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, που οι τροχιές τους βρίσκονται εσωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης θα λέμε ότι βρίσκεται σε σύνοδο, όταν είναι στην ημιευθεία Ήλιου – Γης. Σε μέγιστη αποχή δε, όταν έχει τη μεγαλύτερη γωνιώδη απόσταση από τον Ήλιο. Εξωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται εξωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης βρίσκεται σε συζυγία, όταν είναι στην ευθεία Ήλιου – Γης και σε τετραγωνισμό όταν η γωνία Ήλιου – Γης – πλανήτη είναι ορθή.

Μερικά από τα γενικά χαρακτηριστικά του πλανητικού μας συστήματος είναι: Ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι δορυφόροι των πλανητών, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από το κεντρικό ουράνιο σώμα κατά την ορθή φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ως προς το μέγεθος και την όψη τους χωρίζονται στους γήινους πλανήτες και στους πλανήτες της οικογένειας του Δία.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι πλησιέστεροι πλανήτες προς τον Ήλιο και δεν έχουν δορυφόρους. Το έδαφος του Ερμή είναι ομαλό με πολλούς κρατήρες, ενώ της Αφροδίτης είναι ανώμαλο, με όρη και πεδιάδες και με πολλούς κρατήρες, επίσης. Όταν προβάλλονται στον Ήλιο, σαν μαύρη κηλίδα, λέμε ότι έχουμε το φαινόμενο της διάβασης.

Μέρος 1ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/119961067″ width=”640″ height=”480″]

Μέρος 2ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/120026924″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σάββατο 04/03/2023 – Ομιλία – Κλεομένης Τσιγάνης «DART: Η 1η διαστημική αποστολή πλανητικής άμυνας»

Σάββατο 4/3/23 – Μια σημαντική ομιλία Αστρονομίας για όλους «DART: Η 1η διαστημική αποστολή πλανητικής άμυνας» Το επόμενο Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 7μμ,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 12/02/2023 – Ομιλία – Αναστασία Χατζηαγαπίου, Γεώργιος Ζαγάκος, «Όταν η τέχνη ενώνει τη Γη με τον Ουρανό»

Κυριακή 12/02/23 – Μια εικαστική ομιλία Αστρονομίας για όλους. Την ερχόμενη Κυριακή, 12η Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μια «διαφορετική» διάλεξη, στο πλαίσιο των δράσεων της