Μάθημα 3ο – (***)

Εισήγηση : Ουρανία Στρατή (Φυσικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Αξιοσημείωτες θέσεις των πλανητών – Εξωτερικοί πλανήτες

Εσωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, που οι τροχιές τους βρίσκονται εσωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης θα λέμε ότι βρίσκεται σε σύνοδο, όταν είναι στην ημιευθεία Ήλιου – Γης. Σε μέγιστη αποχή δε, όταν έχει τη μεγαλύτερη γωνιώδη απόσταση από τον Ήλιο. Εξωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται εξωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης βρίσκεται σε συζυγία, όταν είναι στην ευθεία Ήλιου – Γης και σε τετραγωνισμό όταν η γωνία Ήλιου – Γης – πλανήτη είναι ορθή.

Μερικά από τα γενικά χαρακτηριστικά του πλανητικού μας συστήματος είναι: Ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι δορυφόροι των πλανητών, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από το κεντρικό ουράνιο σώμα κατά την ορθή φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ως προς το μέγεθος και την όψη τους χωρίζονται στους γήινους πλανήτες και στους πλανήτες της οικογένειας του Δία.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι πλησιέστεροι πλανήτες προς τον Ήλιο και δεν έχουν δορυφόρους. Το έδαφος του Ερμή είναι ομαλό με πολλούς κρατήρες, ενώ της Αφροδίτης είναι ανώμαλο, με όρη και πεδιάδες και με πολλούς κρατήρες, επίσης. Όταν προβάλλονται στον Ήλιο, σαν μαύρη κηλίδα, λέμε ότι έχουμε το φαινόμενο της διάβασης.

Μέρος 1ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/119961067″ width=”640″ height=”480″]

Μέρος 2ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/120026924″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές