Μάθημα 2ο – (***)

Εισήγηση : Κων. Μουτσιάρας (Μαθηματικός)

Αξιοσημείωτες θέσεις των πλανητών – Εξωτερικοί πλανήτες

Εσωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, που οι τροχιές τους βρίσκονται εσωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης θα λέμε ότι βρίσκεται σε σύνοδο, όταν είναι στην ημιευθεία Ήλιου – Γης. Σε μέγιστη αποχή δε, όταν έχει τη μεγαλύτερη γωνιώδη απόσταση από τον Ήλιο. Εξωτερικοί λέγονται οι πλανήτες, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται εξωτερικά της τροχιάς της Γης. Ένας τέτοιος πλανήτης βρίσκεται σε συζυγία, όταν είναι στην ευθεία Ήλιου – Γης και σε τετραγωνισμό όταν η γωνία Ήλιου – Γης – πλανήτη είναι ορθή.

Μερικά από τα γενικά χαρακτηριστικά του πλανητικού μας συστήματος είναι: Ο Ήλιος, οι πλανήτες και οι δορυφόροι των πλανητών, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από το κεντρικό ουράνιο σώμα κατά την ορθή φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ως προς το μέγεθος και την όψη τους χωρίζονται στους γήινους πλανήτες και στους πλανήτες της οικογένειας του Δία.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι πλησιέστεροι πλανήτες προς τον Ήλιο και δεν έχουν δορυφόρους. Το έδαφος του Ερμή είναι ομαλό με πολλούς κρατήρες, ενώ της Αφροδίτης είναι ανώμαλο, με όρη και πεδιάδες και με πολλούς κρατήρες, επίσης. Όταν προβάλλονται στον Ήλιο, σαν μαύρη κηλίδα, λέμε ότι έχουμε το φαινόμενο της διάβασης.

[fvplayer src=”https://player.vimeo.com/video/153233993″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

6ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικό

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ6ου Πανελληνίου Μαθητικού ΔιαγωνισμούΑστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικόγια τους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού ΣχολείουΤο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Νέα Ημερομηνία – Ομιλία 8/5/2022 – Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση τους σε μελλοντική αποικία του Άρη

“Μου υποσχεθήκατε αποικίες στον Άρη κι αντί γι’ αυτές μου φέρατε το Facebook”   Buzz Aldrin Περίληψη Καθώς η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη συνεχίζεται με διάφορες συσκευές