Δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τη Γη …

… και τη Γη από τον Διαστημικό Σταθμό

1. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στον ουρανό της Ελλάδας

Το καλύτερο χρονικό διάστημα για την παρατήρηση του Διαστημικού Σταθμού είναι λίγες ώρες πριν την ανατολή ή λίγες ώρες μετά την δύση του ήλιου. Τότε το φως του ήλιου ανακλάται από τον διαστημικό σταθμό μέσα στο σκοτεινό φόντο του ουρανού.

Στο παράδειγμα της εικόνας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) εμφανίζεται σε ύψος 10o, φτάνει σε μέγιστο ύψος 66 o και εξαφανίζεται στις 31o. Το ύψος μετριέται σε μοίρες ξεκινώντας από την γραμμή του ορίζοντα ( 0o) έως το ζενίθ (90o).
Στο παράδειγμα της εικόνας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) εμφανίζεται σε ύψος 10 μοίρες, φτάνει σε μέγιστο ύψος 66 μοίρες και εξαφανίζεται στις 31 μοίρες. Το ύψος στις αλταζιμουθιακές συντεταγμένες μετριέται σε μοίρες ξεκινώντας από την γραμμή του ορίζοντα ( 0) έως το ζενίθ (90).

Ενημέρωση για το πότε και σε ποιο σημείο του ουρανού της Ελλάδας εμφανίζεται ο Διαστημικός Σταθμός (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ: https://spotthestation.nasa.gov. Επίσης μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο το που βρίσκεται ο ΔΔΣ εδώ.

Ο παρακάτω πίνακας αφορά την εμφάνιση του ΔΔΣ στον ουρανό της Αθήνας από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2016:

iss_athens12. Η θέα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όμως πιο ενδιαφέρουσα είναι η θέα της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Για τον λόγο αυτό η ΝΑSA τοποθέτησε 4 κάμερες στον ΔΔΣ που μεταδίδουν ζωντανά την εικόνα της Γης από το Διάστημα. Όταν ο ΔΔΣ διέρχεται από τη σκοτεινή πλευρά της Γης οι εικόνες θα είναι προφανώς σκοτεινές όπως και στις περιπτώσεις απώλειας επικοινωνίας με τον ISS ή όταν οι κάμερες είναι εκτός λειτουργίας.

Η εικόνα της Γης από μια άλλη κάμερα του ΔΔΣ:

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές