Την έκλειψη Σελήνης, τα ξημερώματα της Δευτέρας 28/09/2015, θα παρατηρήσουν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι

Αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και κατά τις 5 π,μ, τα ξημερώματα θα έχουμε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης. Για την παρατήρησή της η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας οργανώνει συγκέντρωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, δίπλα στο ρολόι, όπου θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους και θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν την έκλειψη, της Σελήνης, η οποία εκείνη την ώρα θα βρίσκεται στο δυτικό ορίζοντα. Ειδικά με τα τηλεσκόπια θα παρατηρήσουν και τα όρη τις «θάλασσες» και του κρατήρες της Σελήνης.
Την έκλειψη μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας, διότι θα είναι ορατή από ολόκληρη την Ελλάδα, αρκεί να βγει στη ταράτσα του σπιτιού του, στη βεράντα του ή οπουδήποτε αλλού και να την παρατηρήσει με γυμνό μάτι, με κιάλια ή και με τηλεσκόπιο αν έχει.
2BE0507700000578-0-Depending_on_weather_conditions_on_September_27_lucky_viewers_wi-a-26_1441116150205Εξαιρετικό κίνητρο για την παρατήρηση της έκλειψης παρέχει το γεγονός πως η έκλειψη συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπερπανσελήνου», δηλαδή την Πανσέληνο που συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη. Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Αυτό το φαινόμενο δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2033.
Κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης της έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται στο δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό από τις 25 μοίρες και σταδιακά χαμηλότερα, οπότε οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά – νοτιοδυτικά, ώστε να δουν όλο το φαινόμενο. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:12. Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07. Έναρξη ολικής έκλειψης: 5:11. Μέγιστο έκλειψης: 5:47, Τέλος ολική έκλειψης: 6:23, Τέλος μερικής έκλειψης 7:27. Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22, (η Σελήνη πλέον θα έχει ήδη δύσει).
Η έκλειψη συμβαίνει επειδή η Σελήνη βρίσκεται αντιδιαμετρικά του Ήλιου, ώστε τα τρία σώματα Ήλιος – Γη – Σελήνη να είναι στην ίδια ευθεία γραμμή. Τότε η σκιά της Γης πέφτει πάνω στη Σελήνη και την καλύπτει όλως διόλου. Η Σελήνη την ημέρα αυτή είναι στη φάση της Πανσελήνου. Δηλ. πριν και μετά την έκλειψη θα βλέπουμε το ολόγιομο φεγγάρι και μάλιστα θα έχει κοκκινωπό χρώμα. Το πολύ γνωστό κόκκινο χρώμα μια Πανσελήνου, που παρατηρείται κατά την ολική έκλειψη της Σελήνης, οφείλεται στο ότι μέρος του ηλιακού φωτός, ιδιαίτερα το κόκκινο φως, περνάει την ατμόσφαιρα της Γης, διαθλάται μέσα στον κώνο της σκιάς της έκλειψης και φθάνει στη Σελήνη, οπότε την κοκκινίζει. Οι μετεωρολογικές συνθήκες πάνω στη Γη επηρεάζουν πάρα πολύ το ποσό και το χρώμα του φωτός, που μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα.
Γενικά, πάντως, η Σελήνη, ακόμη και στην ολική έκλειψή της φαίνεται καθαρά από τη Γη και έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα, η ένταση του οποίου, όμως, διαφέρει πάρα πολύ από τη μια έκλειψη στην άλλη.

SuperMoon_S

Σχηματική παράσταση της ολικής έκλειψης της Σελήνης τη Δευτέρα, την 5η πρωινή ώρα. Η Σελήνη διανύοντας από κάτω προς τα πάνω την εκλειπτική εισέρχεται στη σκιά της Γης (κόκκινος κύκλος), όπου και παραμένει, ως «κόκκινο φεγγάρι», επί μιάμιση σχεδόν ώρα.

Φωτογραφίες του φεγγαριού όπως αυτό φαίνονταν από το Βόλο, μπορείτε να δείτε εδώ.
Φωτογραφίες για τη δράση «παρατήρηση έκλειψης σελήνης», μπορείτε να δείτε εδώ.

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και