Τι τηλεσκόπιο να διαλέξω;

Τι τύπο τηλεσκοπίου  xρειάζομαι;

Ο τύπος του τηλεσκοπίου που χρειάζεστε εξαρτάται κυρίως από την παρατήρηση που θέλετε να κάνετε. Πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι κατέχουν περισσότερα από ένα τηλεσκόπια, ένα εξειδικευμένο για κάθε ένα διαφορετικό είδος της παρατήρησης. Αλλά αν είστε αρχάριος, ίσως να θέλετε να αναζητήσετε ένα τηλεσκόπιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.

Τα τηλεσκόπια είναι όργανα συλλογής φωτός και υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι τηλεσκοπίων:

• Διοπτρικά – ένας φακός (αντικειμενικός που βρίσκεται στο εμπρός μέρος) είναι το κύριο στοιχείο για τη συλλογή φωτός.

• Ανακλαστικά ή Νευτώνεια – ένας καθρέφτης (πρωτεύον κάτοπτρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος), είναι το κύριο στοιχείο για τη συλλογή φωτός. Το φως συλλέγεται στο πρωτεύον κάτοπτρο και οδηγείται στο εμπρός τμήμα σε ένα άλλο, δευτερεύον κάτοπτρο, και από εκεί στο μάτι του παρατηρητή.

• Καταδιοπτρικό ή Κάσεγκρεϊν – ένας συνδυασμός φακών και καθρεφτών χρησιμοποιούνται για να συγκεντρώσουν το φως. Το φως τελικά ύστερα από εσωτερικές αντανακλάσεις οδηγείται στο πίσω μέρος του τηλεσκοπίου.

telescope-chartΚάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με την οπτική ποιότητα του ειδώλου που προσφέρει, τη μηχανική απόδοση, τη συντήρηση, την ευκολία χρήσης και την τιμή.

Για να βοηθήσω στη σωστή επιλογή του τύπου τηλεσκοπίου που χρειάζεστε, ανάλογα φυσικά με τον τύπο της παρατήρησης που σκοπεύετε να κάνετε, έχω δημιουργήσει τον διπλανό πίνακα.

Σε γενικές γραμμές, τα διοπτρικά είναι καλά για Σεληνιακό και Πλανητικό τύπο παρατήρησης, ενώ τα ανακλαστικά είναι καλά για παρατήρηση αντικειμένων βαθέως ουρανού. Τα καταδιοπτρικά τηλεσκόπια είναι καλά για γενική παρατήρηση ενώ προσφέρουν μεγάλα εστιακά μήκη σε σχετικά λογικές τιμές.

Πριν αποφασίσετε για τον τύπο του τηλεσκοπίου, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε, και τον τόπο που θα κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της παρατήρησης σας:

• περιοχές με φωτορύπανση – ουρανός πόλης : τα καταδιοπτρικά και τα διοπτρικά τηλεσκόπια φαίνεται να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από ό, τι τα νευτώνεια.

• μετρίως ή ελαφρώς “μολυσμένος” προαστιακός ουρανός : όλοι οι τύποι τηλεσκοπίων έχουν σχεδόν ίδια απόδοση.

• σκοτάδι, αγροτικές περιοχές χωρίς φωτορύπανση : τα καταδιοπτρικά και τα ανακλαστικά τηλεσκόπια αποδίδουν ελαφρώς καλύτερα από τα διοπτρικά επειδή είναι σε θέση να συλλέξουν περισσότερο φως.

Εκτός όλων των παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην επιλογή της βάσης στήριξης. Η βάση θα πρέπει να είναι στιβαρή!

Επίσης, δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ τηλεσκόπιο με βάση τη μεγεθυντική του ικανότητα! Διαβάστε σχετικό άρθρο για τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την επιλογή τηλεσκοπίου, εδώ.

Επιμέλεια άρθρου : Π. Γερμάνης


Περισσότερα άρθρα

Αποτελέσματα 3ης Φάσης “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ” Γυμνασίου – 27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2022

α/α Διάκριση Ονοματεπώνυμο Σχολείο 1 1ο βραβείο Μελίστας Γεώργιος 1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου 2 2ο βραβείο Γκίκας Θεόδωρος Ημερήσιο Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας 3 3ο βραβείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα 3ης Φάσης “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ” Λυκείου – 27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας

Οι 5 πρώτοι (θέσεις 1 έως 5) θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής,