Την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε η τελευταία φετινή ομιλία με ομιλητή τον κ. Θωμά Μπίσμπα, ερευνητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Γερμανίας και του Πανεπιστημίου Φλόριντα των ΗΠΑ με θέμα: «Η εξέλιξη του μεσοαστρικού χώρου από τα γιγάντια μοριακά νέφη για τη δημιουργία αστέρων και πλανητών».
Ο χώρος ανάμεσα στους αστέρες δεν είναι κενός, αλλά αποτελείται από το αραιό μεσοαστρικό αέριο. Δημιουργήθηκε λίγο μετά την εμφάνιση του Σύμπαντος και εμπλουτίστηκε χημικά με το πέρασμα του χρόνου από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων. Το μεσοαστρικό αέριο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων αστέρων και πλανητών και έτσι η μελέτη του είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση της Αστροφυσικής. Στην ομιλία έγινε λόγος για τη δυναμική και τη χημική σύσταση του μεσοαστρικού χώρου, πώς εξελίσσεται και πώς δημιουργούνται νέοι αστέρες από τη βαρυτική κατάρρευση. Η παρουσίαση περιλάμβανε και εξελιγμένες αριθμητικές προσομοιώσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
25ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2026
25ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2026Πρόγραμμα μαθημάτων Κάθε βράδυ 20:00 – 22:00 | Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου Τμήμα Α’ | Αρχαρίων«Εξερευνώντας τους μεγάλους
