ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
(Τόμος 2ος)

themata2

Μετά την έκδοση του 1ου Τόμου, με τίτλο: «Θέματα και απαντήσεις Πανελληνίων Μαθητικών Διαγωνισμών Αστρονομίας και Διαστημικής», που περιλάμβανε την πρώτη 10ετία των διαγωνισμών, αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να εκδώσουμε το 2ο τόμο πριν τελειώσει η δεύτερη 10ετία, για δυο κυρίως λόγους:
Πρώτα επειδή επισωρεύθηκε κατά το διάστημα αυτό αφθονότατη αστρονομική ύλη διαγωνισμών, αφού, τώρα πλέον, δεν είναι δυο οι φάσεις των διαγωνισμών, αλλά τέσσερις (προσθήκη 1ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» και 4ης φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»), με περισσότερα θέματα του κάθε διαγωνισμού. Προστέθηκαν ακόμη, τα θέματα του Διαγωνισμού του Γυμνασίου, που δεν υπήρχαν στον 1ο τόμο, διότι δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμη ο Διαγωνισμός για το Γυμνάσιο. Αυτός είναι ο λόγος που ο τόμος αυτός, αν και περιλαμβάνει 7 διαγωνισμούς (11ο, του 2006 έως 17ο, του 2012) εντούτοις έχει διπλάσιες σελίδες του 1ου Τόμου.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αδημονία, αφενός μεν των μαθητών του Γυμνασίου να έχουν δείγματα των θεμάτων, που προορίζονταν γι’ αυτούς, διότι στον 1ο Τόμο δεν υπήρχαν τέτοιου είδους θέματα, αφού τότε, δεν γινόταν ο διαγωνισμός αυτός, αφετέρου δε των μαθητών του Λυκείου που ήθελαν και αυτοί να γνωρίζουν τα θέματα που μπαίνουν στην 4η φάση «Πτολεμαίος», ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις Ολυμπιάδες.
Κατά τα άλλα θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε όλα εκείνα που εκθέσαμε στον 1ο Τόμο για τη χρησιμότητα και του τόμου αυτού. Ότι δηλαδή είναι χρήσιμος και για τους παλαιότερους μαθητές, που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς, αφού μέσα σ’ αυτόν παρελαύνουν τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες τους. Ότι είναι χρήσιμο για κάθε φίλαστρο, διότι τα θέματά του είναι ποικίλα και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των διαφόρων κλάδων της Αστρονομίας. Ότι αν και μερικές απαντήσεις δίδονται από τους αριστεύσαντες μαθητές, εντούτοις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και ολόσωστες. Και πολλά άλλα.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι με το νέο αυτό βιβλίο, προσφέρουμε ένα πολύτιμο βοήθημα στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, που θέλουν να διευρύνουν τις αστρονομικές γνώσεις τους και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχή προσπάθεια σε επόμενους πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Ας γνωρίζουν δε πάντα, ότι η γνώση είναι κέρδος, η δε αστρονομική γνώση είναι πολλαπλά κερδοφόρα, αφού συνδυάζει πολλές επιστήμες, από τη Φυσική και τα Μαθηματικά μέχρι την Αστροφυσική, την Αστροχημεία, την Αστροβιολογία και τις άλλες σύγχρονες επιστήμες.

 

[button link=”https://astronomos.gr/shop-category/books/product/themapant2/” icon=”Select a Icon” side=”left” target=”” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”] Αγορά [/button]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές