Search
Close this search box.

Πόσο μεγάλο είναι το Φεγγάρι;

Το φεγγάρι της Γης, είναι το φωτεινότερο αντικείμενο στον νυχτερινό μας ουρανό. Φαίνεται αρκετά μεγάλο, επειδή είναι το πλησιέστερο προς στη Γη, ουράνιο σώμα. Είναι λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) του μεγέθους της Γης, μια αναλογία (1: 4) που στην ουσία είναι πολύ μικρή σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πλανήτη και το φεγγάρι του. Το φεγγάρι της Γης, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα.

Η μέση ακτίνα του φεγγαριού είναι 1.079,6 μίλια (1.737,5 χιλιόμετρα). Διπλασιάστε αυτά τα στοιχεία για να πάρετε τη διάμετρο: 3.475 χλμ., δηλαδή λιγότερο από το ένα τρίτο του πλάτους της Γης. Η ισημερινή περιφέρεια της Σελήνης είναι 6.783,5 μίλια (10.917 χλμ.).

Η επιφάνεια του φεγγαριού είναι περίπου 14,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (38 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα), η οποία είναι μικρότερη από τη συνολική επιφάνεια της ηπειρωτικής Ασίας (17,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ή 44,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Μάζα, πυκνότητα και βαρύτητα

Η μάζα του φεγγαριού είναι 7.35 x 1022 kg, περίπου το 1,2% της μάζας της Γης. Με άλλα λόγια η Γη ζυγίζει 81 φορές περισσότερο από το φεγγάρι. Η πυκνότητα του φεγγαριού είναι 3.34 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό (3.34 g / cm3). Αυτό είναι περίπου το 60% εκατό της πυκνότητας της Γης. Το φεγγάρι μας, είναι το δεύτερο σε πυκνότητα φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα. Το φεγγάρι του Δία η Ιώ είναι το πυκνότερο με 3,53 g / cm3.

Η βαρυτική δύναμη του φεγγαριού είναι μόνο 16,6% της βαρύτητας της Γης. Ένα άτομο που στη Γη ζυγίζει 45 κιλά στη στο φεγγάρι ζυγίζει μόνο 7 κιλά. Ένας άνθρωπος που μπορεί να πηδήσει 1 μέτρο στη Γη θα είναι σε θέση να πηδήσει σχεδόν 6 μέτρα στο φεγγάρι. Σε ανάλογη συσκευή που προσομοιώνει την βαρύτητα του φεγγαριού στην επιφάνειά του, την οποία διαθέτει η NASA στο Space Camp στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, ο πατέρας μου είχε μια πραγματικά απίστευτη εμπειρία και μου επιβεβαίωσε τα όσα γράφω για το θέμα αυτό.
Ελπίζω κάποια στιγμή να έχω την ευκαιρία και εγώ να ζήσω αυτή την εμπειρία…

Όπως και στα άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος, η βαρύτητα της σελήνης ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας. Το 2012, η ​​αποστολή NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) απεικόνισε τη βαρύτητα της σελήνης με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.

Χάρτης απεικόνισης βαρύτητας.

Αν και το φεγγάρι είναι το πλησιέστερο και ένα από τα πολυμελετημένα αστρονομικά αντικείμενα, οι επιστήμονες εντούτοις συνεχίζουν να ψάχνουν αυτό το ουράνιο σώμα για περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το φεγγάρι είναι η πέτρινη Rosetta με την οποία κατανοούμε το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα», είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Noah Petro, αναπληρωτής επιστήμονας του project Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA.

 

Της Βασιλικής Γερμάνη

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ:http://sgr-a.blogspot.gr/2018/03/blog-post_21.html

 

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και