Ομιλία του κ. Λουκά Ζαχείλα:
Δίας – Άρης (και όχι μόνο…) Τα νεότερα από τις τελευταίες αποστολές

«Δίας – Άρης. Τα νεότερα από τις τελευταίες αποστολές», ήταν το αρχικό θέμα της διάλεξης που θα κάνει ο Επίκουρος καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας την Κυριακή, 13ηΙανουαρίου 2019 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Και λέμε «το αρχικό», διότι στο τελικό θέμα προστέθηκε η παρένθεση «και όχι μόνο…»!

Ο λόγος είναι ότι το Ηλιακό μας σύστημα έχει αρκετές διαστημοσυσκευές που στέλνουν συνέχεια νεότερες πληροφορίες για διάφορα σώματα του Ηλιακού μας συστήματος. Οι τρέχουσες εξελίξεις βέβαια αφορούν δύο κυρίως πλανήτες, αφενός τον μεγαλύτερο εκ των πλανητών μας, τον Δία και αφετέρου τον Άρη. Τόσο η NASA, όσο κι η ESA, αλλά κι οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες (Κίνας, Ιαπωνίας, Ινδίας, Ρωσίας) την τελευταία δεκαετία έχουν στρέψει την προσοχή τους στον Άρη, και μας εφοδιάζουν συνεχώς με σημαντικά νέα.

Θα ήταν άδικο όμως αν αφήναμε τους ακροατές της διάλεξης χωρίς νεότερα για πολλά ακόμη σώματα που περιφέρονται γύρω από το μητρικό μας αστέρι, από τον Κρόνο μέχρι τον Ερμή, αλλά και τους νάνους πλανήτες με προεξέχοντα τον Πλούτωνα αλλά εσχάτως και την Εσχάτη Θούλη!

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το Πτυχίο του το 1983. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Αριθμητική και Θεωρητική Μελέτη τρισδιάστατων αστρικών συστημάτων». Πάνωαπό20 εργασίεςτουέχουνδημοσιευτείσεδιεθνήεπιστημονικάπεριοδικάμεκριτέςανάμεσασταοποίαείναιτα: Astronomy & Astrophysics, Astronomy & Astrophysics Supplement Series, Chemical Physics, Molecular Physics, International Journal of Bifurcation & Chaos, Applied Mathematics, Journal of Biological Physics καιInternational Journal of Nonlinear Science and Numerical Simulations. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη δυναμικών συστημάτων σε χώρους δύο και τριών διαστάσεων. Η έρευνα του επικεντρώνεται στην μελέτη της ευστάθειας των δυναμικών συστημάτων και στην πιθανή εμφάνιση χάους. Τέτοια μοντέλα προκύπτουν στη Γαλαξιακή Δυναμική, την Εφαρμοσμένη Οικονομική Ανάλυση, σε προβλήματα χρονοσειρών και σε προβλήματα αγώνων εξοπλισμού. Από το 1990 έως και σήμερα έχει διδάξει μεταξύ των άλλων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και στην Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ Βόλου. Το Δεκέμβριο του 2003 ο Δρ. Λ. Ζαχείλας διορίσθηκε στη θέση του Λέκτορα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και (προσφάτως) Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Τα τελευταία 7 χρόνια είναι ο Β’ αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Αστρονομίας-Αστροφυσικής.

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ουρανός Τεύχος 120

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ Νο. 120 Χρονικό του τριμήνου Διάλογος με τους αναγνώστες Επί του τηλεσκοπίου (1) Παρακολουθούμε αστέρες να περιφέρονται γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα