Search
Close this search box.

Η πρώτη ομιλία του νέου έτους με θέμα:
Η Μυθολογία των αστερισμών

Την Κυριακή, 12η Ιανουαρίου 2020 και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου, 2οςόροφος, αίθουσα Β1) από τον ερασιτέχνη αστρονόμο κ. Δημόκριτο Τσουκάπα με θέμα: «Η συμβολή της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών στο δυτικό πολιτισμό».
Η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε καταλύτης στη διάδοση και στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Τα ονόματα πολλών αστεριών, πλανητών και των περισσότερων αστερισμών, έχουν τις ρίζες τους μέσα στον πλουραλισμό και την φαντασία της Ελληνικής Μυθολογίας,
Τούτο στάθηκε αιτία η Διεθνής Αστρονομική Κοινότητα να εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δανείζεται ονόματα για όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται κι ανακαλύπτονται στον ουρανό (όπως φεγγάρια πλανητών, αστεροειδών κλπ) από τον ανεξάντλητο πλούτο του Ελληνικού Μύθου.
Πέρα όμως από την επιστήμη της Αστρονομίας, η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε μήτρα και για την εξέλιξη κι άλλων επιστημών, όπως την Ιατρική, καθώς και ρίζα για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Αθλητισμό, την Διασκέδαση και γενικά όλη την διαμόρφωση της βάσης του Δυτικού (και όχι μόνο) πολιτισμού. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η κάθε έκφανση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, έχει τις πηγές της από στοιχεία της Ελληνικής Μυθολογίας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Δημόκριτος Τσουκάπας είναι δόκιμος συγγραφέας, αφού με την συγγραφή των βιβλίων ασχολείται εδώ και 20 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει τα έργα: «Οιδιπόδεια Συμ…πλέγματα» (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία), «Της Τροίας το….. Κάγκελο» (Εκδόσεις Δίαυλος ), «Σαράντα εκθέσεις και ένα γράμμα» (Εκδόσεις Ζήτη), «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας» (Εκδόσεις Δίαυλος), καθώς και το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο «Του ουρανού τα παραμύθια» (Εκδόσεις Ζήτη) που εκτός από τα ελληνικά κυκλοφορεί στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά.
Πέρα από την συγγραφή βιβλίων ασχολείται και με το θέατρο καθώς έχει διασκευάσει τα έργα του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» και του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Επίσης έχει γράψει και ανεβάσει τα μονόπρακτα «Οι γριές», «Η Σουρλουλού», «Οι Τσούχτρες», «Οι Χειροπέδες» και «Ιστορίες πίσω από το τηλεσκόπιο». Το 2012 με το έργο του «Γιουνάν» (σατιρική διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «ΙΩΝ») κατέλαβε το ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ συγγραφής θεατρικού έργου, που ανέβηκε με επιτυχία από την θεατρική ομάδα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ. Επίσης έχει διασκευάσει το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος» με τον τίτλο «Καρύων».
Λάτρης του έναστρου ουρανού έχει ταξιδέψει στην Βουλγαρία, Σιβηρία, Κίνα, Η.Π.Α, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, όπου και παρακολούθησε συνολικά 7 ΟΛΙΚΕΣ ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΗΛΙΟΥ. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά με αστρονομικό περιεχόμενο.

Μετά την ομιλία θα γίνει και το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας της Εταιρείας.

 
 

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και