Πραγματοποιείται η αναβληθείσα αστρονομική ομιλία  του κ. Χρίστου Θ. Ξενάκη Κυριακή 16/02/2020

Την ερχόμενη Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιείται η αναβληθείσα δεύτερη ομιλία του νέου έτους της Εταιρείας Αστρονομίας, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο «Ματσάγγου») από τον Δρ. φυσικό κ. Χρίστο Θ. Ξενάκη με θέμα: «Εξερευνώντας τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος».
Η συναρπαστική έρευνα στο ηλιακό μας σύστημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον τις περασμένες πέντε δεκαετίες. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1800 ουράνια σώματα, μικρότερα των γνωστών μας πλανητών, τα οποία βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και ονομάζονται «μεταποσειδώνεια». Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από μερικές δεκάδες km μέχρι και 2.600 km!
Τα σώματα αυτά, οι αστρονόμοι τα έχουν κατατάξει, ανάλογα με τις τροχιές τους, σε τρεις κατηγορίες: α) Τα αντικείμενα της «Ζώνης Kuiper», με αποστάσεις από 30πλάσιες ως 50πλάσιες της απόστασης Γης – Ήλιου. β) Τα αντικείμενα «διασκορπισμένου δίσκου» με αποστάσεις από 50 ως 100 την απόσταση Γης – Ήλιου    γ) Τα «αποσπασμένα αντικείμενα», με αποστάσεις από μερικές δεκάδες ως και μερικές εκατοντάδες φορές την απόσταση αυτή. Πέρα από όλα αυτά, εικάζουν ότι βρίσκεται μια τεράστια περιοχή που περιβάλλει όλα τα προηγούμενα και ονομάζεται «νέφος του Oort», με διαστάσεις από 20.000 ως και πάνω από 100.000 την απόσταση Γης – Ήλιου, προφανώς ανεξερεύνητη ακόμη!
Το 2014, εμφανίζεται ένα νέο μυστήριο στην έρευνα αυτών των περιοχών και τίθεται το θέμα της ύπαρξης ενός μεγάλου πλανήτη με μάζα 5 τουλάχιστον φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, που επηρεάζει τις τροχιές μεγάλων ουράνιων αντικειμένων που βρίσκονται στα έξω όρια της «ζώνης Kuiper». Έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την εύρεση του «Ένατου Πλανήτη»!
Μεγάλη βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή προσφέρουν τα μεγάλα γήινα τηλεσκόπια ALMA, SUBARU, κλπ., το αναμενόμενο να λειτουργήσει διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb», καθώς και το διαστημικό ερευνητικό σκάφος του προγράμματος «New Horizons», που μας έχει δώσει εξαιρετικές πληροφορίες για πολλά ουράνια σώματα, με κορωνίδα τη φωτογραφία της διπλής «Εσχάτης Θούλης»!
Στο μαγικό αυτό ταξίδι θα γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές επιστήμονες, τα νέα σώματα που ανακαλύπτονται, μερικούς σημαντικούς «νάνους πλανήτες», αλλά και άλλα εξωτικά ουράνια αντικείμενα, καθώς και τα μελλοντικά σχεδιαζόμενα ερευνητικά προγράμματα από τη NASA, την ESA, κ.ά.

Περισσότερα άρθρα

Αποτελέσματα 3ης Φάσης “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ” Γυμνασίου – 27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2022

α/α Διάκριση Ονοματεπώνυμο Σχολείο 1 1ο βραβείο Μελίστας Γεώργιος 1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου 2 2ο βραβείο Γκίκας Θεόδωρος Ημερήσιο Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας 3 3ο βραβείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα 3ης Φάσης “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ” Λυκείου – 27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας

Οι 5 πρώτοι (θέσεις 1 έως 5) θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής,