Μάθημα 10ο – (***)

Εισήγηση : Κων. Μουτσιάρας (Μαθηματικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Γενικές γνώσεις για τον Ήλιο – Φωτόσφαιρα

Ο Ήλιος είναι μια μεγάλη πύρινη σφαίρα, που μας στέλνει με αφθονία το φως και τη θερμότητά του. Είναι ακόμη ο πρώτος απλανής αστέρας, που γνωρίζουμε.

Το ορατό στρώμα της ηλιακής σφαίρας έχει πάχος 400 χλμ. και λέγεται φωτόσφαιρα. Πάνω σ’ αυτή παρουσιάζονται όλα εκείνα τα φαινόμενα, που παρατηρούμε από τη Γη με τηλεσκόπια. Είναι δε αυτά:

1.- Οι κόκκοι, που μοιάζουν με νιφάδες από χιόνι ή κόκκους ρυζιού. Αποτελούν προσωρινούς σχηματισμούς και πολλοί μαζί συνθέτουν την κοκκίαση της φωτόσφαιρας.

2.- Οι κηλίδες, που είναι μαύρα στίγματα ή περιοχές της «επιφάνειας» του Ήλιου και έχουν έκταση όση η Γη και ακόμη μεγαλύτερη. Δημιουργούνται σιγά – σιγά ξεκινώντας από έναν μικρό πόρο και εμφανίζονται πάντα κατά ζεύγη, κινούμενα προς το δυτικό χείλος του ηλιακού δίσκου. Έτσι συμπεραίνουμε ότι η ηλιακή σφαίρα περιστρέφεται κατά την ορθή φορά σε διάστημα 25 ημερών περίπου, στον ισημερινό, με διαφορική περιστροφή. Κάθε κηλίδα αποτελείται από το κεντρικό σκοτεινό μέρος που λέγεται σκιά και από το «περιφερειακό», που λέγεται παρασκιά. Έχουμε και ομάδες κηλίδων στον ηλιακό δίσκο. Η εμφάνιση των κηλίδων αποτελεί περιοδικό φαινόμενο, με περίοδο 11 χρόνια.

3.- Οι πυρσοί, που είναι λευκάζουσες περιοχές κοντά στις κηλίδες, με μήκος 30.000 χλμ. περίπου.

 

[fvplayer src=”https://vimeo.com/124343077″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 24/05/2024 – «Ο Ουρανός μιλά ελληνικά» της Λίτσας Τότσκα – Παρουσίαση βιβλίου

«Ο Ουρανός μιλά ελληνικά» Παρουσίαση βιβλίου από την Εταιρία Αστρονομίας & Διαστήματος   Παρασκευή 24 Μαίου 2024 Αίθουσα Β1, Κτίριο Ματσάγγου Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

8ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό

Πατήστε εδώ για να συμμετάσχετε στην 1η φάση του Διαγωνισμού: https://www.bookwidgets.com/play/ktPPf3O7-iQAETJyTRgAAA/VFLEAVG/8os-diagonismos?teacher_id=6122756119724032 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό για τους