ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

lexiko_astro_2

Το να επιχειρήσει κάποιος να γράψει ένα λεξικό και μάλιστα λεξικό αστρονομίας, είναι κάτι γοητευτικό, αλλά και τρομακτικό συγχρόνως. Γοητευτικό γιατί η επιστήμη της αστρονομίας πέραν των εφαρμογών της στη σημερινή μας εποχή, γοήτευσε και θα γοητεύσει τον άνθρωπο και μελλοντικά. Τρομακτικό γιατί πάνω σου πέφτει ένα βάρος και μια δυσκολία να συμπεριλάβεις στο έργο σου αστρονομικές γνώσεις από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Από το «α» (το διεθνές σύμβολο του λαμπρότερου άστρου ενός αστερισμού) μέχρι το «ω» (τον Ωρίωνα, τον αστερισμό και το νεφέλωμα).

Πιστεύω ότι ο κ. Μαυρομμάτης, πολυγραφότατος στα θέματα αστρονομίας, τα κατάφερε θαυμάσια. Το Λεξικό Αστρονομίας είναι ένα έργο ζωής, όπως τονίζει στον πρόλογό του. Χαρακτηρίζεται από την απλότητά του, τη σαφήνεια στη διατύπωση των νοημάτων και την επιστημονική του ακρίβεια. Είναι προσιτό στον κάθε αναγνώστη, όχι μόνο τον ειδικό και τον ασχολούμενο με τα θαυμάσια των άστρων του ουρανού, αλλά και στον καθένα που θέλει  να μάθει και να προβληματιστεί πάνω στα θέματα της κοσμογονίας, της κοσμολογίας και της διαστημικής.

Ο κ. Μαυρομμάτης, με το τελευταίο του αυτό έργο κατορθώνει να μας μεταδώσει το μυστήριο, την πληρότητα και το δυναμισμό της επιστήμης της αστρονομίας. Έχει την ικανότητα να εκλαϊκεύει και να αναλύει με απλό τρόπο τα δύσκολα επιστημονικά θέματα. Το Λεξικό Αστρονομίας, αποτελεί ως εκ τούτου για όλους μας μια εξαιρετική προσφορά. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους μας, ειδικούς και μη.

Ο κ. Μαυρομμάτης πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, καθώς και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, της οποίας είναι πρόεδρος από της ιδρύσεώς της. Η προσπάθειά του είναι αξιέπαινη και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Κ. Μουτσιάρας, μαθηματικός

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές