«Φωτογραφίζοντας τ’ αστέρια και περιπλανώμενος στο Σύμπαν», 9 – 14 Ιουλίου, Θερινό Σχολείο Αστρονομίας

Αρχίζει το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με τίτλο:

«Φωτογραφίζοντας τ’ αστέρια και περιπλανώμενος στο Σύμπαν»

Μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου 9/7/23

Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ) ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού 22ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2023, με σύνθημα: «Φωτογραφίζοντας τ’ αστέρια και περιπλανώμενος στο Σύμπαν». Θα αρχίσει την Κυριακή, 9η Ιουλίου 2023 με τη μεγάλη ετήσια αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και θα τελειώσει την Παρασκευή 14η Ιουλίου 2023, με την απονομή των τίτλων σπουδών.

Όλες οι Εισηγήσεις θα γίνουν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο Ματσάγγου και οι Πρακτικές ασκήσεις στο Αστροπαρατηρητήριο του Αγ. Στεφάνου (πρώην Σωρός). Πιο συγκεκριμένα:

 • Κυριακή 9η Ιουλίου 2023
  • Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου στο 2ο πάρκινγκ προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Συνεστίαση στο «Χάνι του Ζήση» και παρουσίαση φωτογραφιών του διακεκριμένου Κερκυραίου αστροφωτογράφου Βασίλη Μεταλληνού.
  • Αναχώρηση: 20:30 με πούλμαν από την Πλατεία Ελευθερίας και επιστροφή στο ίδιο σημείο γύρω στις 0:00-0:30 (τιμή εισιτηρίου 10€). ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι εκδρομείς πρέπει να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί συνήθως στα Χάνια, εκείνες τις ώρες!
 • Δευτέρα 10 Ιουλίου (Εισηγητής: αστροφωτογράφος Βασίλης Μεταλληνός)
  • Εισήγηση 18:00-20:00: Εισαγωγή στην αστροφωτογραφία τοπίου, ευρέως πεδίου, αστρικών ιχνών, Γαλαξία κ.λπ. Φωτογράφιση Νυχτερινού Πανοράματος και Νυχτερινού Timelapse. Ανάλυση του φωτογραφικού εξοπλισμού και τεχνικές λήψεων.
  • Πρακτική άσκηση 20:30-23:30: Μετάβαση στο χώρο Αστροπαρατήρησης (λεωφορείο ναυλωμένο από την Ε.Α.Δ.). Εξάσκηση στην εύρεση και σύνθεση ενδιαφερόντων στοιχείων του ουρανίου τοπίου για τις φωτογραφίες. Εξήγηση των βασικών ρυθμίσεων της κάμερας, (χρόνος έκθεσης, ISO και διάφραγμα). Εκτέλεση φωτογραφιών με διάφορες ρυθμίσεις για να κατανοήσουμε την διαφορά τους καθώς και τις διαφορετικές τεχνικές. Ρυθμίσεις και τεχνικές κάμερας: Συζήτηση και εξάσκηση στις ρύθμιση της φωτογραφικής μηχανής για νυχτερινή φωτογραφία. Χειροκίνητη λειτουργία, μεγάλες εκθέσεις, ρυθμίσεις ISO και εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
 • Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 (Εισηγητής: αστροφωτογράφος Βασίλης Μεταλληνός)
  • Εισήγηση 11:00-13:30: Συζήτηση για την επεξεργασία των φωτογραφιών, εισαγωγή στις βασικές έννοιες της επεξεργασίας αρχείων RAW φωτογραφιών αστροφωτογραφίας, όπως η ρύθμιση της ισορροπίας λευκού, η αντιμετώπιση του θορύβου και η βελτίωση της αντίθεσης. Εξάσκηση στη χρήση λογισμικού επεξεργασίας εικόνας (Adobe Lightroom & Photoshop). Εξήγηση του τι είναι το stacking και πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των φωτογραφιών αστροφωτογραφίας. Διδασκαλία της διαδικασίας του stacking χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό (DeepSkyStacker, Sequator, Photoshop). Επεξεργασία φωτογραφιών με σκοπό τα Αστρικά Ίχνη ώστε να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας με Photoshop Acon και το Startrail.
  • Πρακτική άσκηση 20:30-23:30: Μετάβαση στον χώρο Αστροπαρατήρησης (λεωφορείο ναυλωμένο από την Ε.Α.Δ). Δοκιμάζουμε νυχτερινά ουράνια τοπία με Αστροστάτη, Αστρικά Ίχνη και Timelapse. Όσο οι μηχανές φωτογραφίζουν μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα τεχνικά θέματα, αλλά και να εξηγήσουμε λίγο τους αστερισμούς στα σημεία του ορίζοντα και τις κινήσεις που μπορούν να μας δώσουν στην εικόνα μας.
 • Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 (Εισηγητής: αστροφωτογράφος Βασίλης Μεταλληνός)
  • Εισήγηση 11:00–13:30: Επεξεργασία αρχείων RAW φωτογραφιών αστροφωτογραφίας για Timelapse με το LrTimelapse και το Adobe Lightroom.  Σύνθεση Timelapse στο Premiere pro. Σύνθεση των ίδιων φωτογραφιών ως Startrail και ως 1 φωτογραφίας μέσω Stacking.  Σύνθεση των εικόνων από τον Αστροστάτη με την τεχνική του Stacking και της Μάσκας στο Photoshop.
 • & Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 (Εισηγητής: Φυσικός, Κώστας Καμβρογιάννης)
  • Εισήγηση 19:00–21:00: «Ουράνιες Συντεταγμένες» και περιγραφή του αστρονομικού προγράμματος Stellarium.
 • Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023
  • Εισήγηση 19:00–20:00: «Παρατηρησιακή Αστρονομία» (Εισηγητής: Ερασιτέχνης αστρονόμος, Γιώργος Ζαγάκος)
  • Εισήγηση 20:00–21:00: ¨Βασικές γνώσεις Φυσικής και Αστρονομίας για την κατανόηση του Σύμπαντος» (Εισηγητής: Χημικός Μηχανικός, Απόστολος Καραΐσκος)
 • Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023
  • 19:00 – 20:00 Γενική Συνέλευση Μελών της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος
  • Εισήγηση 20:00–21:30: «Ο αστρονομικός Μινωικός υπολογιστής του Παλαικάστρου Κρήτης» (Εισηγητής: Δρ. Φυσικός, Χρίστος Θ. Ξενάκης)
  • Ώρα 21:30. Λήξη του 22ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας 2023.
  • Απονομή των τίτλων σπουδών στους μαθητές του Σχολείου.

Εγγραφές και πληρωμές θα γίνονται και την 1η ημέρα των μαθημάτων, την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023.

Το κόστος παρακολούθησης (μόνο τα μαθήματα του Βασίλη Μεταλληνού, δηλαδή από Δευτέρα απόγευμα έως Τετάρτη πρωί): 30 €

Το κόστος παρακολούθησης (μόνο τα μαθήματα από Τετάρτη απόγευμα μέχρι και Παρασκευή απόγευμα): 25 €

Το κόστος παρακολούθησης όλων των μαθημάτων (δηλαδή, από Δευτέρα απόγευμα έως Παρασκευή απόγευμα): 45 € (έκπτωση)

Φόρμα Εγγραφής

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές