Φωτογραφική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας για πρώτη φορά την Τετάρτη 10 Απριλίου 4μμ. Ώρα Ελλάδος.

Φωτογραφική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας για πρώτη φορά την Τετάρτη 10 Απριλίου 4μμ. Ώρα Ελλάδος.

Οι μαύρες τρύπες είναι ένα σημείο μέσα στο χωροχρόνο, όπου οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές που δεν επιτρέπουν ούτε στο φως να δραπετεύσει από το εσωτερικό τους.

Το τηλεσκόπιο Event Horizon της NASA επιχειρεί να “βγάλει” την πρώτη φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο μιας μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα δίκτυο με δορυφορικά πιάτα σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κατασκευάσουν μια τεράστια «εικονική κάμερα» που θα τραβήξει την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 10 Απριλίου,  4 μμ ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, το να εντοπίσει κάποιος επιστήμονας μια μαύρη τρύπα στο σύμπαν είναι σαν να προσπαθεί να δει ένα πορτοκάλι πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Μπορεί δηλαδή οι μαύρες τρύπες να φαίνονται τεράστιες σε σύγκριση με τους πλανήτες και τους ανθρώπους όμως σε γαλαξιακή κλίμακα θεωρούνται πραγματικά μικροσκοπικές. Επομένως, η φωτογράφισή τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Το πρόγραμμα μελετά δύο μαύρες τρύπες: τον Τοξότη Α* που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας και το μέγεθός του είναι περίπου όσο η τροχιά του Ερμή, και μια ακόμη στον Γαλαξία M87, περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Για να παρατηρήσουν οι επιστήμονες τις δύο μαύρες τρύπες, έπρεπε να μετατρέψουν τη Γη σε ένα τεράστιο «εικονικό» τηλεσκόπιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγεθυντική δύναμη ενός μόνο τηλεσκοπίου περιορίζει το μέγεθος της φωτογραφίας που θέλει να τραβήξει. Χρησιμοποιώντας όμως μια σειρά από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, η ομάδα κατακερματίζει τα τμήματα που θέλει να παρατηρήσει και στη συνέχεια ενώνει τις εικόνες.

Ο πρώτος που είχε ασχοληθεί με την παρατήρηση του φαινομένου ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από 100 περίπου χρόνια και η ομάδα θα προσπαθήσει να επαληθεύσει αν οι θεωρίες του σπουδαίου επιστήμονα για την λειτουργία μιας μαύρης τρύπας είναι σωστές.

Μόλις η ομάδα έχει στα χέρια της μια φωτογραφία θα μπορέσει να αναπαραστήσει πως είναι μια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό και να απαντήσει σε σημαντικά κοσμικά ερωτήματα.

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και