8ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό

Πατήστε εδώ για να συμμετάσχετε στην 1η φάση του Διαγωνισμού:

https://www.bookwidgets.com/play/ktPPf3O7-iQAETJyTRgAAA/VFLEAVG/8os-diagonismos?teacher_id=6122756119724032

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού

Αστρονομίας & Διαστημικής 2024 για το Δημοτικό

για τους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2023, για τους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ως εξής:

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Δευτερεύων σκοπός είναι η προετοιμασία των μαθητών του Δημοτικού για να συμμετάσχουν αργότερα στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που εδώ και 28 χρόνια διενεργεί η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος τόσο για το Λύκειο, όσο και για το Γυμνάσιο.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σύμφωνα με τις δύο διοργανώτριες αρχές του Διαγωνισμού, ορίζονται ως Μέλη της Επιτροπής του 8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής Δημοτικού 2024, οι κάτωθι:

 1. Ζαχείλας Λουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ως Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, αλλά και εκπρόσωπος του φιλοξενούντος τον Διαγωνισμό Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
 2. Βάρβογλης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ. (Τιμής Ένεκεν ως Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος)
 3. Μαυρομάτης Δημήτριος, Φυσικός Δευτεροβάθμιας και Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος
 4. Ξενάκης Χρίστος, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών (ως πρώην Αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, και έμμεσα σχετιζόμενος με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά: Αυτή που περιλαμβάνεται στα διδακτικά βιβλία Γλώσσας, Φυσικής και Γεωγραφίας της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και μερικά γενικά θέματα της σύγχρονης επιστήμης της Αστρονομίας, που είναι γνωστά στα παιδιά είτε από τις τηλεοράσεις, είτε από το Internet, είτε από αστρονομικά βιβλία και περιοδικά.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η 1η φάση «ΑΓΛΑΟΝΙΚΗ» του διαγωνισμού θα διενεργηθεί την:

Κυριακή, 19η Μαΐου 2024 και από ώρα 12:00 έως 13:00

κατά τον ακόλουθο τρόπο.

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους υπολογιστή (κατά προτίμηση Η/Υ ή ταμπλέτα, και όχι κινητό τηλέφωνο) μπαίνουν στον ιστότοπο του Διαγωνισμού:

contest.astronomos.gr

Εκεί θα βρουν άμεσα την αφίσα του 8ου Διαγωνισμού. Κάνοντας κλικ στην αφίσα (ή ακόμη και στο Μενού άνω δεξιά “Διαγωνισμοί”) θα μεταφερθούν στην σελίδα του Διαγωνισμού του Δημοτικού. Στο άνω μέρος της νέας αυτής σελίδας θα βρουν τον σύνδεσμο, που θα τους οδηγήσει στη σελίδα με τα Θέματα του Διαγωνισμού. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ιδιαιτέρως ότι αμέσως μετά την τελευταία ερώτηση ή σε όσους λήξει ο διαθέσιμος χρόνος, θα βρουν μια φόρμα (καρτέλα) στην οποία πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ήτοι:

1) Ονοματεπώνυμο μαθητή

2) email μαθητή ή γονέα (παρακαλούμε συμπληρώστε κάποιο email που το χρησιμοποιείτε καθημερινά)

3) Τηλέφωνο κατοικίας ή κινητό (γονέα)

Αμέσως μετά την συμπλήρωση των στοιχείων υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ» (ή στα αγγλικά “SUBMIT”). Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και η αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού στην Επιτροπή του Διαγωνισμού. Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης μέσα σε μια (1) ώρα το πολύ και πατηθεί το κουμπί «ΥΠΟΒΟΛΗ» (ή στα αγγλικά “SUBMIT”). Με την υποβολή του γραπτού, θα δείτε μήνυμα στην οθόνη του υπολογιστή σας ότι “η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς” (ή κάτι παρόμοιο). Μην βιαστείτε να κλείσετε τον browser που θα χρησιμοποιήσετε, αν δεν δείτε προηγουμένως το ανωτέρω μήνυμα.

Ένα ποσοστό 50% των καλύτερων της 1ης φάσης θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού. Οι συμμετέχοντες μαθητές με τη συμπλήρωση των στοιχείων τους, μετά το τέλος της 1ης φάσης όπως αναγράφεται ανωτέρω, αποδέχονται ταυτόχρονα την ανακοίνωση του ονόματός τους σε περίπτωση διάκρισής τους. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να το δηλώσουν γραπτώς (μέσω email στην Επιτροπή του Διαγωνισμού). Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η δεύτερη (2η) φάση «ΥΠΑΤΙΑ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στο Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 78 (πρώην κτίριο Ματσάγγου), την

Κυριακή, 16η Ιουνίου 2024 και από ώρα 12:00 έως 13:30

με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού η Επιτροπή του Διαγωνισμού κατατάσσει τους μαθητές κατά τη σειρά βαθμολογίας και αναρτά τον σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr).

ΒΡΑΒΕΙΑ

 1. Οι τρεις (3) μαθητές ή μαθήτριες, που θα έλθουν πρώτοι στην 2η φάση «ΥΠΑΤΙΑ» αποτελούν τους βραβευόμενους του Διαγωνισμού και θα λάβουν το αντίστοιχο μετάλλιο, το έντυπο ΒΡΑΒΕΙΟ και δωρεάν ένα βιβλίο των εκδόσεων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Επίσης, οι τρεις (3) πρώτοι της 2ης φάσης θα λάβουν από ένα τηλεσκόπιο ή ένα ισχυρό ζευγάρι κιάλια (χορηγία του κ. Ν. Καμαρέτσου, παλαιού πρωτεύσαντα στον Διαγωνισμό του Λυκείου).
 2. Οι επόμενοι περίπου 12 του αξιολογικού πίνακα (θέσεις 4 έως 15) αποτελούν τους επαινούμενους του διαγωνισμού και θα λάβουν τον σχετικό ΕΠΑΙΝΟ, καθώς και αστρονομικά βιβλία.
 3. Όλοι οι επιτυχόντες μαθητές που θα παραβρεθούν στην βραδιά της βράβευσης (και εκτός των τριών πρώτων) θα πάρουν μέρος στην κλήρωση ενός τηλεσκοπίου.
 4. Σε όλα τα σχολεία, στα οποία φοιτούν οι διακρινόμενοι μαθητές και μαθήτριες απονέμονται ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες συνθήκες: 

 • η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά την δική του ατομική συμμετοχή, 
 • η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό δεν εντάσσεται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου, ούτε πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού,
 • οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν τη ενυπόγραφη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού, 
 • να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη (άμεση ή έμμεση) για τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες (και τους γονείς και κηδεμόνες τους) πλην της σχετικής μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο,
 • στην ιστοθέση του διαγωνισμού και στις ιστοσελίδες που παραπέμπει να μην υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων, 
 • δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού, 
 • οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/-τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους, 
 • η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση μέσω σχετικού ερωτηματολογίου, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/-τριών, σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού,
 • να δημοσιοποιηθούν προς το Υπουργείο Παιδείας αναλυτικά οι απολογισμοί από την αξιολόγηση και τα παιδαγωγικά – διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Οι μαθητές και οι καθηγητές που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με τον διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

1. Ταχυδρομική διεύθυνση: 

Λουκάς Ζαχείλας, 

Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού 

38333 ΒΟΛΟΣ 

2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail): 

3. Τηλέφωνα: 

 • 2421051061, 2421046253 & 6973026260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός.
  • 6944535455 Ζαχείλας Λουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας. 

4. FΑΧ: 

 • 2421051061

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος), με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση μιας συναρπαστικής αστροβραδιάς στην πανέμορφη παραλία του Βόλου (Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη,

Βραβεύτηκαν οι 31 «Μικροί αστρονόμοι» στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024

Την Κυριακή 16η Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 2η φάση «Υπατία» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής Δημοτικού 2024, στον οποίο διαγωνίστηκαν οι 31 μαθητές