Εκτοξεύεται από τις ΗΠΑ το διαστημικό σκάφος «Πρωτοπόρος – Βένους – 1» (“Pioneer – Venus – 1”) και τοποθετείται σε μια σχεδόν πολική τροχιά, μεγάλης εκκεντρότητας γύρω από την Αφροδίτη, στις 4.12.1978. Έτσι έγινε τεχνητός δορυφόρος αυτής και έστειλε ένα πλήθος από πρωτότυπες και καταπληκτικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση του εδάφους και την πυκνή ατμόσφαιρά της. Μάλιστα υπολόγισε ότι το 98% της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, που είναι κάτω από τα νέφη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, ενώ οι μέχρι τότε μετρήσεις των διαστημοπλοίων «Βενέρα» και «Μάρινερ – 5» το υπολόγιζαν σε 95%. Επίσης επισημάνθηκαν ίχνη των στοιχείων ηλίου, νέου και αργού – 36.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα δύο διαστημόπλοια της σειράς «Πρωτοπόρος – Βένους», όταν ήταν δορυφόροι της Αφροδίτης, παρατήρησαν και τον κομήτη του Χάλλεϋ, την περίοδο που αυτός βρισκόταν στο περιήλιό του, και έδωσαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτόν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αγαπητοί γονείς και μαθητές/τριες της Σχολής Αστρονομίας σας ανακοινώνουμε ότι στα πλαίσια της Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας θα γίνει πρακτική εξάσκηση των μαθητων/τριών στα τηλεσκόπια! Ως