Search
Close this search box.

Τα Κιάλια στη παρατηρησιακή αστρονομία

Παρόλο που οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι τα κιάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ερασιτεχνική αστρονομία, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα κιάλια μπορούν να αποκαλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι του σύμπαντος που μένει αθέατο με το γυμνό μάτι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φτάσουν τη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων αλλά προσφέρουν ευρύ πεδίο παρατήρησης και καλές εικόνες για μεγάλα σε έκταση αντικείμενα. Ας δούμε τί μπορεί κανείς να παρατηρήσει με τα κιάλια:

  • Να δει καθαρά τον πλανήτη Δία και 4 από τους δορυφόρους του
  • Να διακρίνει τους δακτυλίους του Κρόνου
  • Να δει σαν δίσκους τον Αρη, την Αφροδίτη, τον Ερμή αλλά και να βρει τους -μη ορατούς με το μάτι- πλανήτες Ουρανό και Ποσειδώνα
  • Να διακρίνει το σχήμα του γαλαξία της Ανδρομέδας και να εντοπίσει και άλλους γαλαξίες
  • Να δει καθαρά το νεφέλωμα του Ωρίωνα
  • Να απολαύσει απίθανα αστρικά σμήνη που δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι
  • Να δει έντονα τα χρώματα των άστρων
  • Να ξεχωρίσει υπό συνθήκες μερικά “εύκολα” διπλά αστέρια
  • Να παρατηρήσει τους κρατήρες και τις οροσειρές στο φεγγάρι
  • Μπορεί να δει 150.000 αστέρια ενώ με γυμνό μάτι φαίνονται μόνο 3.000

fujinon.jpg (9367 bytes)
Κιάλια 7×50 της Fujinon

Αυτά ισχύουν για κιάλια 50 χιλιοστών. Τα κιάλια αυτού του μεγέθους είναι και τα πιο δημοφιλή. Ακόμα φωτεινότερες εικόνες μπορούν να δώσουν και τα κιάλια μέχρι 60 χιλιοστών. Από εκεί και πάνω όμως τα κιάλια γίνονται αρκετά ογκώδη αναιρώντας έτσι κάποια από τα πλεονεκτήματά τους όπως η ευκολία μεταφοράς και η ύπαρξη κάποιου τρίποδα ή κάποιας ειδικής βάσης είναι απαραίτητη. Οσον αφορά την μεγέθυνση, οι πιο συνήθεις τιμές για κιάλια 50 χιλιοστών είναι τα 7x και τα 10x. Τα κιάλια σταθερής μεγέθυνσης προσφέρουν καλύτερες εικόνες από τα κιάλια μεταβλητής μεγέθυνσης (τα γνωστά Ζoom) ωστόσο τα κιάλια Zoom λόγω της μεταβλητής μεγέθυνσης (που φτάνει από μικρή ως πολύ μεγάλη) αρέσουν περισσότερο σε κάποιους. Συνήθως, για αστρονομική χρήση η μέγιστη μεγέθυνση που είναι χρήσιμη είναι περίπου η μισή από το άνοιγμα του αντικειμενικού φακου (δηλαδή για κιάλια 50 χιλιοστών η μέγιστη μεγέθυνση είναι περίπου 25x) επειδή παραπάνω από αυτό το όριο οι εικόνες γίνονται θολές.

Για καλύτερη παρατήρηση ορισμένων αντικειμένων θα είναι χρήσιμο και ένα τρίποδο όπου θα μπορείτε να στήσετε τα κιάλια σας μιας και (σε μεγάλες μεγεθύνσεις ειδικά) η παραμικρή δόνηση από την αστάθεια των χεριών θα είναι εμφανής. Τα περισσότερα κιάλια έχουν ειδική υποδοχή για τον αντάπτορα που θα τα συνδέσει με το τρίποδο.

Αν έχετε ήδη ένα ζευγάρι κιάλια τότε είστε απόλυτα έτοιμοι να αρχίσετε την εξερεύνηση του διαστήματος! Με αρχικούς στόχους το φεγγάρι, τον Γαλαξία μας, τον Δία, τον Κρόνο, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, το νεφέλωμα του Ωρίωνα θα αρχίσει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας!

Χαρακτηριστικά των κιαλιών

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά για ένα τυπικό παράδειγμα κιαλιών 7×50:
Μεγέθυνση: Ο αριθμός 7, μας λέει πόσες φορές μεγενθύνεται το αντικείμενο που παρατηρούμε
Ανοιγμα φακού: Ο αριθμός 50. Μας λέει πόσα χιλιοστόμετρα είναι η διάμετρος του κύριου φακού.
Exit pupil: Ο λόγος 50:7 = 7,1 χιλιοστά. Μας λέει τη διάμετρο της κόρης του ματιού που φωτίζεται από την έξοδο των κιαλιών. Οσο μεγαλύτερο τόσο φωτεινότερη η εικόνα, ωστόσο μέχρι περίπου τα 7 χιλιοστά καθώς  η ανθρώπινη κόρη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη και κατά συνέπεια φως πάει χαμένο. Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι η κόρη τους μικραίνει, έως και 4 χιλιοστά σε μεγάλη ηλικία, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη φωτεινότητα.
Eye relief: Η απόσταση από το φακό που πρέπει να τοποθετηθεί το μάτι μας ώστε να βλέπει όλο το πεδίο εστιασμένο. Μεγάλο eye relief δίνει κάνει άνετη την παρακολούθηση ενώ πολύ μικρό eye relief σημαίνει ότι πρέπει να “κολλήσουμε” το μάτι μας στο φακό.

Τα κιάλια είναι μια πολύ καλή αγορά. Να 5 λόγοι να τα αγοράσετε τώρα!

-Σας αποκαλύπτουν πολλά θεάματα, μη ορατά με το γυμνό μάτι
-Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για επίγεια παρατήρηση
-Είναι φθηνά
-Είναι ελαφριά και μεταφέρονται εύκολα
-Είναι πρακτικά και μπορείτε να παρατηρείτε απλώς κρατώντας τα στα χέρια σας.


Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και