Μάθημα 8ο (Σελήνη) – (***)

Εισήγηση : Δημ. Μαυρομάτης (Φυσικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Εκλείψεις, φάσεις και κινήσεις της Σελήνης

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, τον οποίο μάλιστα επισκέφθηκε ο άνθρωπος το 1969.

Οι εκλείψεις της Σελήνης είναι ένα θαυμάσιο θέαμα, που το παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι. Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό κάθε μήνα, γιατί τα επίπεδα των τροχιών της Γης και της Σελήνης δεν συμπίπτουν. Είναι δε περιοδικό φαινόμενο γιατί η γραμμή των συνδέσμων κάνει κυκλική ισοταχή κίνηση. Η περίοδος των εκλείψεων ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, έχει το όνομα «σάρος» και ισούται με 18 έτη και 13 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια ενός μηνός, περίπου, η Σελήνη παίρνει διάφορα σχήματα, που λέγονται φάσεις. Οι κυριότερες από αυτές είναι: 1.- Η Νέα Σελήνη με σχήμα μηνίσκου. 2.- Το Πρώτο Τέταρτο αυτής με σχήμα επιπεδόκυρτο, με το κυρτό μέρος προς τα δυτικά. 3.- Η Πανσέληνος, με τέλειο κυκλικό σχήμα. Και 4.- Το Τελευταίο Τέταρτο με σχήμα επιπεδόκυρτο και με το κυρτό μέρος του ανατολικά.

Η Σελήνη έχει τέσσερες βασικές κινήσεις: 1.- Την περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. 2.- Την περιφορά γύρω από τη Γη. Οι δυο αυτές κινήσεις γίνονται σε ίσους χρόνους. 3.- Τη λίκνισή της, που έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται από τη Γη μεγαλύτερο μέρος από όσο είναι το ημισφαίριό της. Και 4.- Την κυματοειδή κίνηση, που κάνει γύρω από τον Ήλιο παρακολουθώντας την ετήσια κίνηση της Γης.

Μέρος 1ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/123705047″ width=”640″ height=”480″]

Μέρος 2ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/124196590″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

6ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικό

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ6ου Πανελληνίου Μαθητικού ΔιαγωνισμούΑστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικόγια τους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού ΣχολείουΤο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Νέα Ημερομηνία – Ομιλία 8/5/2022 – Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση τους σε μελλοντική αποικία του Άρη

“Μου υποσχεθήκατε αποικίες στον Άρη κι αντί γι’ αυτές μου φέρατε το Facebook”   Buzz Aldrin Περίληψη Καθώς η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη συνεχίζεται με διάφορες συσκευές