Search
Close this search box.

Μάθημα 5ο – (***)

Εισήγηση : Αθανάσιος Μελάκος (Πληροφορικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Ο Κρόνος και οι νέοι πλανήτες

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μεγέθους πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι θαυμάσιοι δακτύλιοί του, που φαίνονται με μικρό τηλεσκόπιο. Οι δακτύλιοι αυτοί έχουν αεριώδη σύσταση, πλάτος περίπου ίσο με την ακτίνα του πλανήτη και πάχος 10 – 20 χλμ. Μέχρι το 1981 ήταν γνωστοί 10 δορυφόροι του Κρόνου, αλλά το 1981, ανακαλύφθηκαν άλλοι 7 με τα δύο διαστημικά σκάφη «Βόγιατζερ» (“Voyager”), ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 32.

Από τους νέους πλανήτες, ο Ουρανός, μόλις φαίνεται με γυμνό μάτι. Το 1977, ανακαλύφθηκαν οι δακτύλιοί του εντελώς τυχαία. Έχει 5 μεγάλους δορυφόρους. Το 1948 δύο νέοι αστρονόμοι, ο Λεβεριέ και ο Άνταμς παρατήρησαν διαταραχές στην τροχιά του και την απέδωσαν στην ύπαρξη ενός πλανήτη, τη θέση του οποίου υπολόγισαν με μαθηματικές εξισώσεις. Εκεί περίπου παρατηρήθηκε με ισχυρό τηλεσκόπιο ο νέος πλανήτης Ποσειδώνας. Ο πλανήτης αυτός έχει δύο μεγάλους δορυφόρους, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος ξεπερνά το μέγεθος της Σελήνης.

Ο Πλούτωνας είναι ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, και ανακαλύφθηκε με τρόπο παρόμοιο με τον Ποσειδώνα. Τελευταία (2006) κατατάχθηκε στους νάνους πλανήτες, λόγω του μικρού μεγέθους και της ανώμαλης τροχιάς του. Ο Πλούτωνας έχει έναν μεγάλο δορυφόρο, το Χάροντα, που ανακαλύφθηκε το 1979 και 4 μικρούς που ανακαλύφθηκαν στις αρχές του αιώνα μας με διαστημικά τηλεσκόπια.

Μέρος 1ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/120554994″ width=”640″ height=”480″]

Μέρος 2ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/121177135″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Κυριακή 5/11/23 – «Το αίνιγμα της αρχής και της εξέλιξης του Σύμπαντος και η ανθρωπική αρχή» – Χρίστος Ξενάκης, Ευστάθιος Ζαφραντζάς

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση (η πρώτη για το 2023-24), στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

2η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η έναρξη της 2ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής νέων, ηλικίας κάτω των 15 ετών, πραγματοποιείται στο Βόλο την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και