Μάθημα 5ο – (***)

Εισήγηση : Αθανάσιος Μελάκος (Πληροφορικός)
Τεχνικός : Ιωάννης Σκοτεινιώτης

Ο Κρόνος και οι νέοι πλανήτες

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος κατά σειρά μεγέθους πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι θαυμάσιοι δακτύλιοί του, που φαίνονται με μικρό τηλεσκόπιο. Οι δακτύλιοι αυτοί έχουν αεριώδη σύσταση, πλάτος περίπου ίσο με την ακτίνα του πλανήτη και πάχος 10 – 20 χλμ. Μέχρι το 1981 ήταν γνωστοί 10 δορυφόροι του Κρόνου, αλλά το 1981, ανακαλύφθηκαν άλλοι 7 με τα δύο διαστημικά σκάφη «Βόγιατζερ» (“Voyager”), ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 32.

Από τους νέους πλανήτες, ο Ουρανός, μόλις φαίνεται με γυμνό μάτι. Το 1977, ανακαλύφθηκαν οι δακτύλιοί του εντελώς τυχαία. Έχει 5 μεγάλους δορυφόρους. Το 1948 δύο νέοι αστρονόμοι, ο Λεβεριέ και ο Άνταμς παρατήρησαν διαταραχές στην τροχιά του και την απέδωσαν στην ύπαρξη ενός πλανήτη, τη θέση του οποίου υπολόγισαν με μαθηματικές εξισώσεις. Εκεί περίπου παρατηρήθηκε με ισχυρό τηλεσκόπιο ο νέος πλανήτης Ποσειδώνας. Ο πλανήτης αυτός έχει δύο μεγάλους δορυφόρους, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος ξεπερνά το μέγεθος της Σελήνης.

Ο Πλούτωνας είναι ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, και ανακαλύφθηκε με τρόπο παρόμοιο με τον Ποσειδώνα. Τελευταία (2006) κατατάχθηκε στους νάνους πλανήτες, λόγω του μικρού μεγέθους και της ανώμαλης τροχιάς του. Ο Πλούτωνας έχει έναν μεγάλο δορυφόρο, το Χάροντα, που ανακαλύφθηκε το 1979 και 4 μικρούς που ανακαλύφθηκαν στις αρχές του αιώνα μας με διαστημικά τηλεσκόπια.

Μέρος 1ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/120554994″ width=”640″ height=”480″]

Μέρος 2ο

[fvplayer src=”https://vimeo.com/121177135″ width=”640″ height=”480″]

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

6ος Πανελληνίος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικό

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ6ου Πανελληνίου Μαθητικού ΔιαγωνισμούΑστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικόγια τους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού ΣχολείουΤο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Νέα Ημερομηνία – Ομιλία 8/5/2022 – Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση τους σε μελλοντική αποικία του Άρη

“Μου υποσχεθήκατε αποικίες στον Άρη κι αντί γι’ αυτές μου φέρατε το Facebook”   Buzz Aldrin Περίληψη Καθώς η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη συνεχίζεται με διάφορες συσκευές