Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019

[button link=”https://astronomos.gr/school” icon=”Select a Icon” side=”left” target=”blank” color=”24f79d” textcolor=”ffffff”]ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ[/button]

Η «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως», λειτουργεί φέτος για 2ηχρονιά, απευθυνόμενη προς του μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού, όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο ΣΚΟΠΟΣ της «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά – σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος.
Στη «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως» μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑτης Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ Αποστάσεωςείναι δεδομένη, αφού σήμερα το μάθημα της Αστρονομίας καταργήθηκε από τα σχολεία, στα οποία διδασκόταν πάντοτε, από την αρχαιότητα ακόμη, με την τετρακτύ (Αριθμητική, Γεωμετρία, Αστρονομία και Μουσική). Πού, λοιπόν, θα διδαχθούν οι μαθητές εμπεριστατωμένα, δυναμικά και σύγχρονα την επιστήμη των επιστημών, την Αστρονομία; Πού θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή και γνωριμία με την «πάνσεπτη αυτή επιστήμη», όπως την ονόμασε ο Συνέσιος ο Κυρηναίος τον 4ομ.Χ. αιώνα; Πού θα βρουν τις εξαίσιες γνώσεις και ιδέες, που άπτονται πολλών άλλων επιστημών, όπως των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Αρχαιολογίας κ.λπ.;
Η Αστρονομία αποτελεί την προέκταση όλων αυτών των επιστημών και τελευταία, με τις διαστημικές κατακτήσεις και τις πολυποίκιλες θεωρίες της Μεγάλης Έκρηξης, της Κβαντομηχανικής, της Θεωρίας των Πάντων κ.λπ., αποτελεί τον πρωτεργάτη της έρευνας, όχι μόνον στον μακρόκοσμο, αλλά και στο μικρόκοσμο.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019» αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2019 και τελειώνει τον Δεκέμβριο 2019, με την εξής διαδικασία:
1. Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ θα πραγματοποιηθούν από 1ης έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, στην ειδική φόρμα της ιστοσελίδας μας στη διαδρομή: Σχολή Αστρονομίας → Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως → Είσοδος στη Σχολή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι η εκ των προτέρων καταβολή της πρώτης συνδρομητικής δόσης των 18 ευρώ. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει με τρεις τρόπους:
·           Εθνική Τράπεζα (IBAN: GR1601102670000026748000796)
·           ALPHA Τράπεζα (IBAN: GR2101403110311002002010830)
·           EUROBANKΤράπεζα (ΙΒΑΝ: GR6902601590000810102406248)
·           Paypal με μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό paypal@astronomos.gr

2. Οι άλλες δύο ισόποσες δόσεις θα πρέπει να κατατεθούν αργότερα, λίγες μέρες πριν από τα αντίστοιχα διαγωνίσματα (βλέπε παρακάτω «Προγραμματισμό διαγωνισμάτων»). Μπορεί, βέβαια, να κατατεθεί και όλο το ποσό εφάπαξ και θα υπάρχει σχετική έκπτωση. Δηλαδή το συνολικό ποσό θα είναι 46 ευρώ.
3.  Όταν διαπιστωθεί η κατάθεση, ενεργοποιείται η πρόσβαση του εγγεγραμμένου μαθητή και επιτρέπεται η είσοδος στην ιστοσελίδα της Σχολής (με χρήση username & password που έχει δώσει ο ίδιος κατά την αίτηση εγγραφής). Στις αμέσως επόμενες μέρες θα λάβει ο μαθητής και το βιβλίο του με τις ταχυμεταφορές των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Έχοντας το βιβλίο, θα μπορέσει να αρχίσει τη μελέτη προοδευτικά και χωρίς άγχος, βλέποντας παράλληλα τα ειδικά βιντεομαθήματα που αναφέρονται στα αντίστοιχα κεφάλαια των βιβλίων. Τα βιντεομαθήματα θα τα βρει στην ίδια «διαδρομή» της ιστοσελίδας της Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως και η είσοδός του θα γίνεται αποκλειστικά με την ορθή χρήση των κωδικών του.
4. Το Νοέμβριο και σε ημερομηνία που ορίζεται από την Διεύθυνση της Σχολής, ο μαθητής γράφει το 1ο ωριαίο τεστ. Τα Θέματα του τεστ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (astronomos.gr/school) στην «διαδρομή»: Σχολή Αστρονομίας → Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως → Είσοδος στη Σχολή. Τις απαντήσεις τις συμπληρώνει onlineκαι οι βαθμολογίες των μαθητών ανακοινώνονται εντός της ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό.
5. Τον Δεκέμβριο και σε ημερομηνία που ορίζεται από την Διεύθυνση της Σχολής, ο μαθητής γράφει το 2ο ωριαίο τεστ. Τα θέματα του τεστ θα αναρτηθούν (και πάλι) στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (στην ίδια διαδρομή όπως και στο 1οτεστ), και τις απαντήσεις του συμπληρώνει ηλεκτρονικά online. Οι βαθμολογίες και για το 2οτεστ θα ανακοινώνονται εντός της ίδιας ημέρας, σε ποσοστά επί τοις εκατό.
6. Μετά ανακοινώνονται από την Εταιρεία τα αποτελέσματα της συνολικής βαθμολογίας τους, που αποτελεί το άθροισμα των δύο βαθμολογιών και αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του μαθητή ή της μαθήτριας. Σε περίπτωση που η βαθμολογία από 0 (μηδέν) έως 20 (είκοσι), προφανώς ο μαθητής απορρίπτεται και οφείλει να επαναλάβει την τάξη.
Η βαθμολογία έχει ως εξής:
Άριστα(81 – 100), Πολύ καλά(61 – 80), Καλά(41 – 60) και Σχεδόν Καλά(21 – 40).
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ των τεστ αφορούν, βασικά, τις προτεινόμενες διδακτικές ενότητες. Υπάρχουν, όμως και μερικές απλές ερωτήσεις με γενικό αστρονομικό περιεχόμενο, στις οποίες θα απαντούν οι μαθητές με βάση τις γενικές αστρονομικές και διαστημικές γνώσεις και τις πληροφορίες που αποκόμισαν, μελετώντας διάφορα αστρονομικά βιβλία, περιοδικά και τις προτεινόμενες έγκυρες αστρονομικές ιστοσελίδες.
ΟΙ ΤΑΞΕΙΣτης «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως» είναι τρεις και έχουν ως εξής: Στην Α΄ τάξημπορούν να εγγραφούν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μπορούν δε, κατ’ εξαίρεση, να εγγραφούν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον το επιθυμούν. Στη Β΄ τάξημπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν επιτυχώς την Α΄ τάξη (είτε στην Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, είτε στην περσινή Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως ) και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο σπουδών. Κατ’ εξαίρεση, στη Β΄ τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που κατέχουν αποδεδειγμένα (μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων) πολύ καλά την ύλη της Α΄ τάξης, δηλ. το Ηλιακό μας Σύστημα και έλαβαν βαθμό 50%. Στην Γ΄ τάξη εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν επιτυχώς την Β΄ τάξη (είτε την Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας εκ αποστάσεως 2019, είτε στην Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2018) και δεν εγγράφεται κατ’ εξαίρεση κανείς.
Η ΥΛΗ των διδακτικών βιβλίων είναι, προοδευτικά, από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι στην Α΄ τάξη διδάσκεται το Ηλιακό μας Σύστημα(Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς κ.λπ.). Στη Β΄ τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια. Τέλος δε, στην Γ΄ τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.
ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ των μαθητών είναι τρία, με το γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», τα οποία περιλαμβάνουν προοδευτική ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων κατά σειρά σπουδαιότητας και αναγκαιότητας, πάντα δε σύμφωνα με τις σχολικές γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών. Είναι γραμμένα ειδικά για τους μαθητές της Σχολής, σύμφωνα με το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο αυτών.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ πιστεύει ότι με τη «Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019» προσφέρει στη νεολαία των θρανίων (αλλά και σε όσους επιθυμούν, οποιασδήποτε ηλικίας) μια ακόμη πολύτιμη ευκαιρία για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να ταξιδέψουν στους καταπληκτικούς χώρους της επιστήμης, εξερευνώντας το Διάστημα και το Σύμπαν, γενικότερα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία παρόμοια με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξάγει κάθε χρόνο σε όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας, από το 1996, καθώς και τον παρόμοιο διαγωνισμό, για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που διεξάγει από το 2017.
Προγραμματισμός διαγωνισμάτων (τεστ)
για τη Φθινοπωρινή Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019

Οι μαθητές της «Φθινοπωρινής Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως 2019» θα προμηθευτούν ΔΩΡΕΑΝ τα «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, βιβλίο του μαθητή»: Το 1ο τεύχος είναι για την Α΄ τάξη, το 2ο τεύχος για τη Β΄ τάξη και το 3ο τεύχος για τη Γ΄ τάξη. Έτσι πρέπει να προχωρήσουν στην ανάλογη μελέτη και να είναι έτοιμοι για τα διαγωνίσματα (τεστ) που θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Το 1οδιαγώνισμα(τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις) θα διεξαχθεί διαδικτυακά την ίδια μέρα και ώρα την:
Κυριακή, 10η Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00
Για την Α΄ τάξη πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. έως και την 7η Ενότητα (σελ. 75) του διδακτικού βιβλίου.
Για την Β΄ τάξη πάνω στην ύλη των 5 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι και την 17η Ενότητα (σελ.75) του διδακτικού βιβλίου.
Για την Γ΄ τάξη πάνω στην ύλη των 7 πρώτων ενοτήτων, δηλ. μέχρι και την 29η Ενότητα (σελ.113) του διδακτικού βιβλίου.
Οι μαθητές εισέρχονται με τον κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα των ερωτήσεων/προβλημάτων και απαντούν online(μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο) τα αναρτημένα θέματα.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγώνισμα (τεστ) είναι να έχει προηγηθεί η κατάθεση της 2ης συνδρομητικής δόσης των 18€, με τον ίδιο τρόπο που κατατέθηκε και η 1η δόση.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον κάθε διαγωνιζόμενο μέσα στην ίδια μέρα.

Το 2ο διαγώνισμα(τεστ) διάρκειας μιας (1) ώρας (και για τις τρεις τάξεις), θα διεξαχθεί διαδικτυακά, με την ίδια διαδικασία, όπως και το 1οδιαγώνισμα (τεστ) την:
Κυριακή, 15η Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00
Για την Α΄ τάξη πάνω στην ύλη, από την 8η έως την 12Β διδακτική ενότητα (σελ. 76–141), του διδακτικού βιβλίου.
Για την Β΄ τάξη πάνω στην ύλη από την 18η έως την 22Α διδακτική ενότητα (σελ. 76–144) του διδακτικού βιβλίου.
Για την Γ΄ τάξη πάνω στην ύλη από την 30ή έως την 36η διδακτική ενότητα (σελ. 114–213) του διδακτικού βιβλίου.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον κάθε διαγωνιζόμενο μέσα στην ίδια μέρα.
Πριν το 2ο διαγώνισμα θα πρέπει οι μαθητές να έχουν καταθέσει την 3η(τελευταία) συνδρομητική δόση των 18€. Την συνολική απόδειξη των 54€ (ή των 46€) θα την λάβουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα τελικά συνολικά αποτελέσματα της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης της Σχολήςθα ανακοινωθούν εντός 2 ημερών και οι τίτλοι σπουδών της Α΄ και Β΄ τάξης διαβιβάζονται στον καθένα από τους μαθητές με e – mail. Τα απολυτήρια της Γ΄ τάξηςθα δοθούν κατά τη «Γιορτή αστρονομίας» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Βόλο, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), το Σάββατο, 4η Ιουλίου 2020 και ώρα 8 μ.μ. μαζί με τα αναμνηστικά δώρα (μπλουζάκι και καπελάκι).
Να επισημάνουμε ότι δεν θα σταλούν οι τίτλοι σπουδών σε όσους δεν τακτοποιήσουν ολόκληρη τη συνδρομή τους (των τριών δόσεων ή της εφάπαξ καταβολής).
Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι καθηγητές της Εταιρείας εύχονται στους μαθητές καλή μελέτη και καλή προετοιμασία στις εξετάσεις. Και ας έχουν υπόψη τους ότι τα ανώτερα και τα ωραιότερα στην εκπαίδευση και στη ζωή κατακτούνται, με υπομονή και επιμονή, συνεχή προσπάθεια, σοβαρή μελέτη και σωστό προγραμματισμό.

Περισσότερα άρθρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σάββατο 03/02/24 – Η τρίτη ομιλία Αστρονομίας για όλους για το 2023-24 «Ο Ήχος του Διαστήματος»

Το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση που είναι η τρίτη του 2023-24, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων

Έναρξη μαθημάτων Αστρονομίας διά ζώσης για τη νέα χρονιά – Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Το μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Σάββατο 17:00-19:00 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οδός 28ης Οκτωβρίου και Παύλου Μελά, κτίριο Ματσάγγου, (η είσοδος από την